ßßß
100 g chałwy waniliowej2 łyżeczki masła1 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 żółtko1/4 szkl. cukru1 łyżeczka esencji z prawdziwej wanilii (opcjonalnie)1 łyżka kwaśnej śmietany 18%szczypta soliChałwę z masłem rozpuścić , podgrzewając na małym ogniu, aż będzie miała konsystencję gęstej śmietany . Dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Uformować z niego wałeczek i pokroić na plastry ok. 1 - 2 cm . ( można zrobić wzorek widelcem). Z tej ilości ciasta wychodzi 12 ciasteczek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st . z termoobiegiem przez 15 min. Ciasteczka zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie w środku, stają się bardziej kruche po wystygnięciu.
Przepis znalazłam tutaj . Dziękuję za pyszny pomysł. *Z 1 białka , które zostało po zrobieniu ciasteczek , upiekłam kilka kokosanek ( żeby się białko nie zmarnowało ;-) . Przepis na kokosanki jest tutaj