Wykonanie
100 g
chałwy waniliowej2 łyżeczki
masła1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
żółtko1/4 szkl.
cukru1 łyżeczka esencji z prawdziwej
wanilii (opcjonalnie)1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%szczypta
soliChałwę z
masłem rozpuścić , podgrzewając na małym ogniu, aż będzie miała konsystencję gęstej
śmietany . Dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Uformować z niego wałeczek i pokroić na plastry ok. 1 - 2 cm . ( można zrobić wzorek widelcem). Z tej ilości ciasta wychodzi 12
ciasteczek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać
ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st . z termoobiegiem przez 15 min.
Ciasteczka zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie w środku, stają się bardziej kruche po wystygnięciu.
Przepis znalazłam tutaj . Dziękuję za pyszny pomysł. *Z 1
białka , które zostało po zrobieniu
ciasteczek , upiekłam kilka kokosanek ( żeby się
białko nie zmarnowało ;-) . Przepis na kokosanki jest tutaj