Wykonanie

SKŁADNIKI:500g
batatów250g
brokułów2
marchewki2 litry
bulionu3
listki laurowepłatki migdałoweświeżo mielony
pieprz (do smaku)
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z
brokułami i
marchewką do
bulionu. Dołączamy również
listki laurowe. Po zagotowaniu, gdy warzywa zmiękną -wyjmujemy listki. Resztę dokładnie blenderujemy. Do smaku dołączamy odrobinę świeżo mielonego
pieprzu.Podajemy z garścią
płatków migdałowych.
Bataty - inaczej wilec ziemniaczanysłodki
ziemniak, to jedne z najbardziej zdrowych, pożywnych warzyw.Najpopularniejsze odmiany
batatów to te z
pomarańczową albo czerwonawą skórką. Są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. I znacznie zdrowsze od zwykłych
ziemniaków. 100 gramów
batatów zawiera około 85 kalorii. Taka ilość zaspokaja też... w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc. na błonnik.W batatach znajdziemy dużo
białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę B6 (chroni przed chorobami
serca), a także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, potas, mangan, miedź.(źródło www.kuchnia.wp.pl)