ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Wieczorem spotkanie ze znajomymi, a na posiadówki najlepsze są sałatki. Dziś tuńczykowa.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (może być też w oleju)
1 mała cebula
1 pomidor
2 jajka
2 woreczki ryżu
kawałeczek selera w korzeniu (można użyć 2 lasek naciowego)
sos worcestershire (można go kupić w Bomi lub w Tesco)
sól
pieprz
majonez
Przygotowanie:
Gotujemy ryż tak jak lubimy. Na moim opakowaniu było napisane, żeby gotować przez 15 minut, gotowałam 17 bo był dla mnie jeszcze niedogotowany.
Gotujemy jajka na twardo.
W międzyczasie kroimy seler w bardzo cienkie paseczki a potem siekamy drobniutko.
Kiedy ryż się ugotuje i odcedzi mieszamy go (jeszcze ciepły) z rozdrobnionym selerem (jeśli mamy seler naciowy, to lepiej, żeby ryż był chłodny).
Kroimy cebulę w drobną kostkę, wkładamy do małej miseczki i mieszamy z łyżeczką sosu Worcestershire, który wygląda tak:
Jeśli nie mamy, można go zastąpić połową łyżeczki octu balsamicznego i połową łyżeczki oliwy. Równie dobrze można posypać cebulę odrobiną soli, też nic się nie stanie :)
Pomidora parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, u mnie ok 1cm. Najlepiej zrobić to na desce lub talerzyku, żeby łatwiej oddzielić cząstki od soku (który można potem wypić i dostarczyć sobie odrobiny Potasu;).
Z tuńczyka odsączamy zalewę. Jeśli używamy tuńczyka w oleju też trzeba się pozbyć jego nadmiaru.
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce dodając ok. 4 łyżki majonezu, sól i pieprz według uznania. Jeśli dbamy o linię majonez można sobie darować, albo zastąpić go serkiem homogenizowanym, smak będzie nieco inny, ale sałatka nie będzie sypka.
Smacznego!
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2012/02/saatka-z-tunczykiem.html