Wykonanie
Wieczorem spotkanie ze znajomymi, a na posiadówki najlepsze są sałatki. Dziś tuńczykowa.

Składniki:1 puszka
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (może być też w
oleju)1 mała
cebula1
pomidor2
jajka2 woreczki
ryżukawałeczek
selera w korzeniu (można użyć 2 lasek naciowego)
sos worcestershire (można go kupić w
Bomi lub w Tesco)
sólpieprzmajonezPrzygotowanie:Gotujemy
ryż tak jak lubimy. Na moim opakowaniu było napisane, żeby gotować przez 15 minut, gotowałam 17 bo był dla mnie jeszcze niedogotowany.Gotujemy
jajka na twardo.W międzyczasie kroimy
seler w bardzo cienkie paseczki a
potem siekamy drobniutko.

Kiedy
ryż się ugotuje i odcedzi mieszamy go (jeszcze ciepły) z rozdrobnionym
selerem (jeśli mamy
seler naciowy, to lepiej, żeby
ryż był chłodny).Kroimy
cebulę w drobną kostkę, wkładamy do małej miseczki i mieszamy z łyżeczką
sosu Worcestershire, który wygląda tak:

Jeśli nie mamy, można go zastąpić połową łyżeczki
octu balsamicznego i połową łyżeczki
oliwy. Równie dobrze można posypać
cebulę odrobiną
soli, też nic się nie stanie :)
Pomidora parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, u mnie ok 1cm. Najlepiej zrobić to na desce lub talerzyku, żeby łatwiej oddzielić cząstki od soku (który można
potem wypić i dostarczyć sobie odrobiny Potasu;).Z
tuńczyka odsączamy zalewę. Jeśli używamy
tuńczyka w oleju też trzeba się pozbyć jego nadmiaru.Wszystkie składniki łączymy w dużej misce dodając ok. 4 łyżki
majonezu,
sól i
pieprz według uznania. Jeśli dbamy o linię
majonez można sobie darować, albo zastąpić go
serkiem homogenizowanym, smak będzie nieco inny, ale
sałatka nie będzie sypka.Smacznego!