ßßß Cookit - przepis na Pasta tuńczykowa

Pasta tuńczykowa

nazwa

Wykonanie

Któregoś razu wkurzyłam się, że gotowa pasta tuńczykowa ma w sobie bardzo dużo "witaminy E" i postanowiłam zrobić swoją. Wyszła jeszcze lepsza w smaku, bo doprawiona po swojemu. Niestety była z majonezem, więc zbyt często nie można z nią szaleć... Dzisiaj mi się takiej pasty zachciało, więc poszłam do lodówki, wyciągam tuńczyka i mój wzrok zatrzymał się na serku wiejskim... "Hmmm... Czemu nie!" I zamiast majonezu jest serek wiejski. Aż mi się kanapki uśmiechły ;) z tej lekkości :P
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 serek wiejski (200g)
pół małej cebuli
koperek suszony (może być świeży oczywiście;))
kilka kropel sosu Wuster (Worcestershire)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzamy (bez wyciskania).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do blendera, do tego sos Wuster i serek wiejski i blendujemy chwilkę. Mój serek był gęsty, jeśli macie rzadką śmietankę to można ją odcedzić.
Po chwili wsypujemy przyprawy, koperek i tuńczyka.
Blendujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Jeśli przytrzymamy blender tylko chwilę, to nie zrobi się całkiem papka, kawałki będą wyczuwalne :)
Można położyć kapary, oliwki, ogórka kiszonego/konserwowego - co kto lubi!
Wesołe kanapki mogą być też dla dorosłych, nie zgadzam się z monopolizacją ich przez dzieci :P
Smacznego! :)
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2013/12/pasta-tunczykowa.html