Wykonanie

Nadeszła
pora na kolejny etap konkursu na kulinarnego bloga roku, właściwie to nadeszła już 9 kwietnia, ale jakoś nie mogłam się zebrać do kuchni, i nigdzie nie mogłam dostać pasty truflowej(skandal), nawet w Piotrze i Pawle (zawiodłam się okropnie) gdzie mają 30 rodzajów foie gras, ale żadnej pasty nawet z dodatkiem
trufli!!Od razu o nich pomyślałam kiedy przeczytałam treść następnego zadania konkursowego: danie z
jajek jako celebracja niedzielnego śniadania (czy coś takiego).
Jajka z pieca możemy przyrządzać z różnymi dodatkami, jednak wydaje mi się, że wynalazłam idealne połączenie. Taką kombinacje składników zastosowałam po raz pierwszy kiedy moi rodzice wrócili z Toskanii (stąd też nazwa) i przywieźli mnóstwo pysznych rzeczy: tartufatę,
kiełbasę z dzika, prosciutto,
ser pecorino,
parmezan i mnóstwo innych przepysznych rzeczy.ZAGŁOSUJ!Składniki: na dwie porcje2
jajka1 plaster prosciutto (bądź
kiełbasy z dzika, ale nie wiem czy można coś takiego dostać gdzieś w Polsce)
ser pecorino-nie widziałam go jeszcze w Polsce, ale zamiast niego możemy tak naprawdę dodać kawałek jakiegokolwiek
sera2 łyżki
śmietany 18%1 łyżka startego
parmezanupół płaskiej łyżeczki
soli2 łyżeczki tartufaty (pasty z dodatkiem
trufli, w Polsce cena około 30 zł za słoiczek, ale musimy pamiętać, że jest ona bardzo aromatyczna, więc nie trzeba jej dodawać wiele i nawet mały słoiczek starczy nam na wiele potraw)
masło do smarowaniaświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:1) Dwie kokilki żaroodporne ( ja używam takich do sufletów) smarujemy
masłem2) Kładziemy na dnie po pół porwanego plasterka prosciutto i odrobinie
sera
3) Wbijamy po jednym
jajku4) Solimy (na oko 1/3 płaskiej łyżeczki)

5) Nakładamy po łyżeczce pasty truflowej6) Mieszamy
śmietanę z
parmezanem i nakładamy po równo na wierzch


7) Kokilki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego

8) Rozgrzewamy piekarnik do 190* i wlewamy wrzątek do naczynia ( mniej więcej do poziomu
jajek)

9) Pieczemy około 12 min., po wyjęciu doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu.Podajemy gorące z
pieczywem wieloziarnistym!Pod
parmezanową pierzynką będzie na nas czekać płynne
żółtko!




ZAGŁOSUJ!