ßßß Cookit - przepis na Toskańskie jajka truflowe

Toskańskie jajka truflowe

nazwa

Wykonanie

Nadeszła pora na kolejny etap konkursu na kulinarnego bloga roku, właściwie to nadeszła już 9 kwietnia, ale jakoś nie mogłam się zebrać do kuchni, i nigdzie nie mogłam dostać pasty truflowej(skandal), nawet w Piotrze i Pawle (zawiodłam się okropnie) gdzie mają 30 rodzajów foie gras, ale żadnej pasty nawet z dodatkiem trufli!!
Od razu o nich pomyślałam kiedy przeczytałam treść następnego zadania konkursowego: danie z jajek jako celebracja niedzielnego śniadania (czy coś takiego). Jajka z pieca możemy przyrządzać z różnymi dodatkami, jednak wydaje mi się, że wynalazłam idealne połączenie. Taką kombinacje składników zastosowałam po raz pierwszy kiedy moi rodzice wrócili z Toskanii (stąd też nazwa) i przywieźli mnóstwo pysznych rzeczy: tartufatę, kiełbasę z dzika, prosciutto, ser pecorino, parmezan i mnóstwo innych przepysznych rzeczy.
ZAGŁOSUJ!
Składniki: na dwie porcje
2 jajka
1 plaster prosciutto (bądź kiełbasy z dzika, ale nie wiem czy można coś takiego dostać gdzieś w Polsce)
ser pecorino-nie widziałam go jeszcze w Polsce, ale zamiast niego możemy tak naprawdę dodać kawałek jakiegokolwiek sera
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka startego parmezanu
pół płaskiej łyżeczki soli
2 łyżeczki tartufaty (pasty z dodatkiem trufli, w Polsce cena około 30 zł za słoiczek, ale musimy pamiętać, że jest ona bardzo aromatyczna, więc nie trzeba jej dodawać wiele i nawet mały słoiczek starczy nam na wiele potraw)
masło do smarowania
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Dwie kokilki żaroodporne ( ja używam takich do sufletów) smarujemy masłem
2) Kładziemy na dnie po pół porwanego plasterka prosciutto i odrobinie sera
3) Wbijamy po jednym jajku
4) Solimy (na oko 1/3 płaskiej łyżeczki)
5) Nakładamy po łyżeczce pasty truflowej
6) Mieszamy śmietanę z parmezanem i nakładamy po równo na wierzch
7) Kokilki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego
8) Rozgrzewamy piekarnik do 190* i wlewamy wrzątek do naczynia ( mniej więcej do poziomu jajek)
9) Pieczemy około 12 min., po wyjęciu doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Podajemy gorące z pieczywem wieloziarnistym!
Pod parmezanową pierzynką będzie na nas czekać płynne żółtko!
ZAGŁOSUJ!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/04/toskanskie-jajka-truflowe.html