Wykonanie
Maj to czas
szparagów. Niestety miesiąc ten już się kończy, więc musimy się spieszyć!Na razie jestem dość zajęta ostatnim semestrem studiów, a przede wszystkim pisaniem pracy magisterskiej, ale na szczęście udało mi się zrobić parę smacznych dań ze
szparagami.Oto jedno z nich!
Składniki (dla 2 osób):
makaron (ilość wg uznania),1 pęczek
zielonych szparagów,10 dag
cielęcej szynki konserwowej,1
mozzarella,duży
jogurt grecki/ bałkański,
sól,świeżo mielony
pieprz.Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Szparagi myjemy, odkrawamy końcówki i dzielimy na 3 części- końcówki, środek oraz główki.
W garnku zagotowujemy
wodę, solimy i dodajemy
cukier. Wrzucamy końcówki
szparagów, gotujemy ok. 4 minut. Następnie dodajemy środkową część i również gotujemy 4 minuty.
Potem dodajemy główki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty,W tym czasie kroimy
mozzarellę w kostkę, a
szynkę zwijamy w ruloniki i kroimy w paseczki.
Jogurt doprawiamy
solą i
pieprzem.W garnku mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy na talerze i od razu podajemy.
Smacznego!