ßßß
Składniki:1,5 opakowania mrożonego groszku,6 młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę,1 l wywaru drobiowo-warzywnego,spora garść świeżej mięty,sól,gałka muszkatołowa,cynamon,pieprz cayenne.Wykonanie:Ziemniaki zalewamy 1 szklanką zimnej wody. Dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy 1 opakowanie groszku. Czekamy, aż warzywa ponownie zabulgoczą i od tego czasu gotujemy bez przykrycia 3-4 minuty.Listki mięty myjemy i odkładamy najmniejsze i najdelikatniejsze, resztę wrzucamy do zupy, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę.Międzyczasie w osobnym garnku gotujemy pozostały groszek, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Garnek z zupą zdejmujemy z ognia dodajemy połowę groszku z drugiego garnuszka, odłożone listki mięty i gorący wywar. Całość miksujemy na krem- powinien być idealnie gładki, także lepiej miksować chwilę dłużej, niż krócej :) Jeśli zupa jest za gęsta, możemy ją rozcieńczyć wodą. Powstały krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i świeżo startą gałką muszkatołową oraz szczyptą cynamonu. Przekładamy do miseczek, dekorujemy pozostałym groszkiem i listkami mięty.
Smacznego!Przepis dodaję do akcji: