Wykonanie
Czyli sposób na jesienną, chłodną aurę.

Składniki:1,5 opakowania mrożonego
groszku,6
młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę,1 l
wywaru drobiowo-warzywnego,spora garść świeżej
mięty,
sól,
gałka muszkatołowa,
cynamon,
pieprz cayenne.Wykonanie:
Ziemniaki zalewamy 1 szklanką zimnej
wody. Dodajemy
sól i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy 1 opakowanie
groszku. Czekamy, aż warzywa ponownie zabulgoczą i od tego czasu gotujemy bez przykrycia 3-4 minuty.Listki
mięty myjemy i odkładamy najmniejsze i najdelikatniejsze, resztę wrzucamy do zupy, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę.Międzyczasie w osobnym garnku gotujemy pozostały
groszek, odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.Garnek z zupą zdejmujemy z ognia dodajemy połowę
groszku z drugiego garnuszka, odłożone listki
mięty i gorący
wywar. Całość miksujemy na krem- powinien być idealnie gładki, także lepiej miksować chwilę dłużej, niż krócej :) Jeśli zupa jest za gęsta, możemy ją rozcieńczyć
wodą. Powstały krem doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem cayenne i świeżo startą
gałką muszkatołową oraz szczyptą
cynamonu. Przekładamy do miseczek, dekorujemy pozostałym
groszkiem i listkami
mięty.


Smacznego!Przepis dodaję do akcji: