Wykonanie
Ostatnio rzadko się tu pojawiam, ale koniec roku jest dosyć intensywny ;-)Wreszcie dzielę się z
Wami przepisem na moje ulubione
ciasteczka, które pierwszy raz odkryłam podczas jednej z podróży do Włoch (i stały się absolutnym
hitem tych wakacji!). Od tego czasu ilekroć jestem we Włoszech muszę kupić obowiązkowo choć jedną paczkę! W internecie udało mi się znaleźć przepis, który jest bardzo bliski smaku oryginalnych
ciasteczek ;-)Świetnie komponują się z poranną
kawą!ABRACCI

Składniki:Ciasto
waniliowe:280 g
mąki pszennej,120 g
cukru,100 g
masła,3 łyżki
śmietany kremówki,1
jajko,1 łyżka
miodu,1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szczypta
soli.Ciasto
czekoladowe:250 g
mąki pszennej,120 g
cukru,100 g
masła,75 ml (5 łyżek)
mleka,30 g (1/4 szklanki)
kakao w proszku niesłodzonego,1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szczypta
soli.Wykonanie:W dwóch miskach mieszamy do uzyskania gładkiej masy składniki na
waniliowe i
czekoladowe ciasto.Z każdego z ciast lepimy kulki wielkości dużej
wiśni. Następnie z gotowych kulek formujemy wałki o długości około 5 cm, a z nich półksiężyce, których końce łączymy ze sobą poprzez nakładanie jednego koloru nad drugim – na przemian. Nie jest konieczne, aby końce mocno przylegały do siebie.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 2 cm od siebie. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż
ciasteczka przybiorą lekko złoty kolor.
Buon appetito!