Wykonanie
Wakacje, wakacje i już po :-( Choć ja dopiero przed urlopem ;-) Na szczęście pogoda (przynajmniej u mnie na południu Polski) zdecydowanie nas rozpieszcza. Te muffinki przez połączenie pysznych
owoców na pewno pozwolą przedłużyć kończące się niestety lato!
Składniki:100 ml
oleju,2
jajka,170 ml
mleka lub
jogurtu,
skórka z cytryny,250 g
mąki,150 g
cukru,25 g
płatków owsianych,pół łyżeczki
soli,1 łyżeczka
sody,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Mieszamy ich zawartości razem, na końcu dodajemy
morele i
jeżyny. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do nich ciasta do ok. 3/4 wysokości formy. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160ºC. Studzimy na kratce.Smacznego!
Przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA, nr 8/2012.