Wykonanie
Powroty nigdy nie są łatwe... Czerwiec i początek lipca były bardzo intensywne (zarówno na studiach, jak i w pracy), zaś później nastąpiło rozprężenie i lenistwo, a wena gdzieś się ulotniła wraz z przyjściem na południe Polski upałów, pomimo wielu przepisów oczekujących na publikację.Dzisiejszym wpisem cofnę się aż do maja, gdyż zostałam wtedy zaproszona do udziału w Festiwalu owsianek, akcji organizowanej przez firmę Melvit. Jej głównym celem było propagowanie
płatków owsianych, z których można przygotować fantastyczne i zdrowe owsianki, choć nie tylko je ;-) Ja akurat zmodyfikowałam przepis na amerykańskie naleśniki, dodając do nich właśnie
płatki owsiane. Mój, jak również inne fantastyczne przepisy, możecie znaleźć na stronie Festiwalu owsianek : http://melvit.pl/festiwalowsianek/

Podczas warsztatów miałyśmy okazję poznać produkty firmy Melvit oraz wzbogacić swoją wiedzę o zdrowym stylu życia dzięki obecności Kasi Fenix, ambasadorki
marki oraz o przygotowywaniu pełnowartościowych posiłków dla całej rodziny, o których opowiadali Maia Sobczak oraz Grzegorz Łapanowski.W ostatniej części spotkania przeszliśmy do meritum, czyli gotowania ;-) Dwa zespoły przygotowały masę pyszności, w których skład wchodziły oczywiście
płatki owsiane lub w przypadku tart
mąka owsiana.


Wróciłam z warsztatów z nowymi, fantastycznymi przepisami, które od dwóch miesięcy sukcesywnie testuję. Dowiedziałam się również o wielu cennych wskazówkach żywieniowych, które praktycznie od razu zastosowałam do swojej diety! Udział w warsztatach był świetnym doświadczeniem, jeśli jeszcze kiedyś
będę miała taką okazję, na pewno chętnie z niej skorzystam! Poniżej prezentuję jeden z przepisów (choć nie wiem, czy dostaniecie jeszcze tego lata
truskawki i
rabarbar), uwielbiam ten owsiany spód do tarty ;-)TARTA OWSIANA Z
TRUSKAWKAMI I
RABARBAREM
Składniki na spód:1,5 szklanki
mąki owsianej,3/8 szklanki
mleka,3 łyżki
masła klarowanego,1,5 łyżki
cukru,szczypta startej
skórki z cytryny,szczypta
soli.Składniki na wierzch:4 większe
rabarbary,1kg
truskawek,2 łyżki
cukru,szczypta
pieprzu.Wykonanie:
Truskawki i
rabarbar myjemy, usuwamy szypułki, kroimy. W rozgrzanym garnku przesmażamy
owoce z
cukrem i szczyptą
pieprzu.Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski, mieszamy łyżką do połączenia. Wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy na stolnicy, następnie delikatnie je rozwałkowujemy. Przekładamy do formy na tartę, widelcem robimy dziurki w spodzie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 15-20 minut.Na podpieczony spód nakładamy
owoce i wstawiamy na chwilę do piekarnika.Smacznego!