Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu«
Bułki pszenno-
razowe na ...aromatyczna zupa z
soczewicy ... »
Okazało się, że istnieje przepis idealny na
biszkopt.Mój - z jakiegokolwiek przepisu bym korzystała - był z wielką górą na środku, którą trzeba było ściąć.Ten
biszkopt piecze się wyjątkowo łatwo, a po wyjęciu z pieca jest prosty jak stół.Jest tylko jedna zasada - aby
biszkopt nie padł po upieczeniu, musimy nim RZUCIĆ !!!TAK!!! Musimy nim RZUCIĆ!!! :)Uważajcie tylko na kafle, aby ich nie wyszczerbić:)
Biszkopt doskonale nadaje się do torów i jako
spody do wszelakich ciast.Bardzo polecam!Przepis zaciągnięty od DorotusSkładniki:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Gdy już piana będzie dosyć sztywna powoli dodajemy
cukier i dalej ubijamy. Gdy piana będzie już baaardzo sztywna dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i przesiąć. Delikatnie wsypywać do ciasta i lekko wmieszać. Zrobić to albo łyżką albo na najwolniejszych obrotach miksera.Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy muszą pozostać suche - niczym ich nie smarujemy! Do formy wlać ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu, wyjąć
biszkopt z piekarnika i rzucić go w formie z wysokości ok. 60 cm.Ja zrobiłam to dwa
razy :D:D:DOdstawić ciasto do uchylonego piekarnika i tak wystudzić.Boki odkrajamy nożykiem od formy dopiero po wystudzeniu
biszkoptu.SMACZNEGO!!!
niedziela, 12 lutego 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter