Wykonanie
W moim domu zawsze w lodówce jest
ciasto francuskie. To dla mnie doskonały produkt, który sprawdza się zarówno na słono jak i na słodko. Na blogu prezentowałam już palmiery z
masłem czosnkowym i
szynką, tartę francuską oraz w ebooku "Ale Święta" paluchy z czarnym
sezamem jako dodatek do barszczu. W słodkiej wersji robię często
ciastka wiatraczki, słodkie tarty i rogaliki. Najśmieszniejsze jest to, że uzmysłowiłam sobie, że to pierwsza słodka propozycja z
ciasta francuskiego na blogu, a w mojej kuchni gości tak często! No nic, nadganiam zaległości i przedstawiam pyszne, szybkie rogaliki z marcepanem. Idealnie smakują podane z kremem
cytrynowym, o którym ostatnio
pisałam.Chciałam Was również zaprosić do uważnego śledzenia mojego profilu na facebooku bo już za kilka dni szykuję dla Was małą niespodziankę.To Wy inspirujecie mnie do nowych pomysłów i dajecie mi tyle radości!Zapraszam:)
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego200 g marcepanu1
jajkocukier perlistyPrzygotowanie:1. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C i przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając ją papierem.2.
Ciasto francuskie pokrój na duże wąskie trójkąty.3. Na każdy trójkąt wykładaj masę marcepanową i zwijaj zaczynając od dłuższego
boku.4. Wyłóż na przygotowaną blaszkę, posmaruj rozbełtanym
jajkiem i posyp
cukrem perlistym.5. Piecz ok 20 min do momentu kiedy rogaliki będą miały złoty kolor.
Smacznego:)