ßßß
Chyba pobiję rekord w długości notki na blogu. ;)Przepis prosty, szybki i wyjątkowo smaczny. Sprawdza się zarówno na ciepło, jak i zimno. Serwowane z keksówki i pokrojone w plastry świetnie służy jako przystawka. Podane, jak w tym przypadku, dobrze robi jako dodatek do obiadu.Sos royal:1 szklanka śmietany 18%1 szklanka jajek - ok. 4 sztukszczypta soliDo tego:cały brokuł,podzielony na różyczkiłyżka soli do gotowaniaOpcjonalnie:odrobina startego sera do posypania z wierzchu przed zapieczeniemZagotowuję osoloną wodę na brokuła i prosto do garnka wkładam różyczki. Gotuję 5 minut na małym ogniu bez przykrycia (!), wyciągam na durszlak i krótko przelewam zimną wodą.Układam brokuła w kokilkach/formie i zalewam roztrzepanymi jajkami ze śmietaną i solą. Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę ok. 30 minut, albo aż royal zrumieni się z wierzchu.Na koniec:Kalafior, marchewka czy fasolka szparagowa smakują w tym daniu równie smacznie.