Wykonanie
Chyba pobiję rekord w długości notki na blogu. ;)Przepis prosty, szybki i wyjątkowo smaczny. Sprawdza się zarówno na ciepło, jak i zimno. Serwowane z keksówki i pokrojone w plastry świetnie służy jako przystawka. Podane, jak w tym przypadku, dobrze robi jako dodatek do obiadu.Sos
royal:1 szklanka
śmietany 18%1 szklanka
jajek - ok. 4 sztukszczypta
soliDo tego:cały
brokuł,podzielony na różyczkiłyżka
soli do gotowaniaOpcjonalnie:odrobina
startego sera do posypania z wierzchu przed zapieczeniemZagotowuję osoloną
wodę na
brokuła i prosto do garnka wkładam różyczki. Gotuję 5 minut na małym ogniu bez przykrycia (!), wyciągam na durszlak i krótko przelewam zimną
wodą.Układam
brokuła w kokilkach/formie i zalewam roztrzepanymi
jajkami ze
śmietaną i
solą. Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę ok. 30 minut, albo aż
royal zrumieni się z wierzchu.Na koniec:
Kalafior,
marchewka czy
fasolka szparagowa smakują w tym daniu równie smacznie.