Wykonanie
Ciasto500 g
mąki20 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek250 ml ciepłej
wody2 łyżeczki suszonej
bazylii (mój dodatek)1/2 łyżeczki
soliFarsz4 spore
pomidory2
cebule4
zielone paprykioliwa z oliweksól,
pieprzRozpuścić
drożdże w 50 ml ciepłej
wody. Wsyp
mąkę do dużej miski. Domieszać
sól, zrobić otwór w środku do którego należy wlać rozpuszczone
drożdże, zasypać
mąką. Przykryj i odstawa na 15 minut. Następnie dodaj
oliwę, pozostałą wadę i suszoną
bazylię, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do momentu aż podwoi
soją objętość. Warzywa oczyścić i pokroić wedle uznania. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Przełożyć na wysmarowaną
masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu ułożyć warzywa i skropić
oliwą.
Piec 25-30 minut w 200°C (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Jeszcze ciepłe, gotowe danie, oprószyć
solą i
pieprzem.należy podać przestudzone lub zimne