ßßß Cookit - przepis na Mozzarella w Panierce

Mozzarella w Panierce

nazwa

Wykonanie

50 ml wody
2 jajka
250 g bułki tartej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
150 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
3 serki mozzarella
olej do frytowania
Jajka wbijamy do miski dodajemy wodę, mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą, zioła i sól czosnkową, do trzeciej mąką wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Mozzarelle dobrze osączamy, kroimy np; w sztyfty. Olej rozgrzewamy we frytownicy bądź w dużym garnku.
Mozzarellę panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, na końcu w mące. przekładamy do rozgrzanego oleju, frytujemy przez 30 sekund. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakuje z salsą.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/12/mozzarella-w-panierce.html