ßßß
Ciasto470 g marchwi - obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach2 cm imbiry - obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach3 jajka25 g truvii lub innego słodzidła*2 łyżeczki ekstraktu z waniliisok i starta skórka z 1/2 limonki2 łyzki wody2 łyżki skrobi kukurydzianejodrobina startej marchwi do ozdobyRóżany krem2 łyżki truwi3 łyżki gorącej wody1 łyżeczka ekstrektu z wanilii1 łyżeczka wody różanej500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
Różany krem(najlepiej przygotować dzień wcześniej )Do miski wlać wodę, wspać truwię i ubijać, aż powstanie piana. Domieszać ekstrat wanilii, wodę różaną. Na koniec dodać jogurt i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce.CiastoStartą marchem i imbir przełożyć do rondla, zasypać truvią. Domieszać sok z limonki, ekstrakt z wanilii, wodę i gotować na średniej temp. mieszając od czasu do czasu, przez ok 20-25 minut. Następnie przełożyć masę do miski. Gdy przestygnie domieszać żółka i skrobię. Białka jaj ubić na sztywno, domieszać do masy. Masę wyłożyć na blachę, rozprowadzić. Piec ok 20 minut w 190°C z termoobiegiem. Po upieczeniu, przykryć ciasto czystym kawałkiem papieru do pieczenia i energicznym ruchem odwróci. Delikatnie zdjąć papier z pieczenia.Następnie rozprowadzić różany krem, zostawiając czyste brzegi i zrolować. Roladę ciasno owinąć papierem i wstawić do lodówki na około 30 minut.Roladę marchewkową posypać pudrem z truvii,przybrać startą marchewką.
Słodka, zdrowabardzo aromatyczna!
Zdrowego zajadania, życzy!Violaautorka przepisu
KOCHANI!przypominam o konkursie :)Jeden z tych uroczych fartuszków może być TWÓJ!!!
szczegóły konkursu znajdziesz tu - KLIK