Wykonanie

Dzisiejsza pszenica wywołuje u alarmującej wręcz liczby osób, problemy trawienne oraz objawy nietolerancji (celiakia, alergie) lub co najmniej nadwrażliwość przejawiającą się w postaci wzdęć, zaparć,
bólów głowy, bezsenności, chronicznego zmęczenia, depresji, łamliwych kości.Dlatego nie dziwi wzrastająca liczba osób skłaniających się ku diecie bezglutenowej.Jeśli zastanawiasz się nad produktami zawierającymi gluten– czy stosować je czy nie?Jeśli Twoja dieta powinna ograniczać gluten lub
biały cukier,to polecam Ci mój poradnik „Moja kuchnia bez
mąki i glutenu”, w którym znajdziesz:tabele wartości kalorii i składników odżywczychszczegółowy wykaz produktów zawierających i nie zawierających glutenuprzepisy niegdyś dostępne na blogu, które cieszyły się największą popularnością i uznaniemraport o białej
mące, który zmieni Twoją kuchniedokładny opis używanych przeze mnie mąk bezglutenowychsposób stosowania, sztuczki i rady pieczenia bez glutenuporady dietetykaprzepisy na pyszny
chleb, pizze i bułeczki

Dziś zapraszam na pyszne i proste
ciasteczka kukurydziane. Przepis na ciasto podstawowe możecie wzbogacać według uznania. Dodatkowym atutem tych
ciastek jest to, że są odchudzone, nie zawierają żadnego tłuszczu ani
cukru.
CIASTECZKA KUKURYDZIANESkładniki na 25 sztukCiasto podstawowe2
żółtka100g
ksylitolu200g
mąki kukurydzianej70ml
mleka (u mnie krowie, może być
ryżowe)Opcjonalnie do ciasta można dodawać np.:
Żurawinę,
czekoladę pokrojoną w kawałki,
suszone owoce,
orzechy etc.

Przygotowanie
Żółtka ucieramy z
ksylitolem, dodajemy
mąkę i powoli wlewamy
mleko, aż ciasto będzie dało się zagnieść. Ma
mieć strukturę ciasta kruchego. Zagniatamy ciasto w wałek, owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyjęciu kroimy w plastry i układamy na papierze do pieczenia. Możemy wierzch każdego
ciastka posmarować szczyptą
ksylitolu.Pieczemy na 160 stopni przez 10-15 minut.


Zapraszam po odbiór Twojego poradnikaSMACZNEGO SIOSTRY!