Wykonanie

Składniki na 20 pizzetek400g
mąki pełnoziarnistej250ml
mleka 1,5% krowie7g suchych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek u mnie z
pomidorów z
oliwy1/2 łyżeczki
cukru pudru u mnie z
brązowego cukru1/2 łyżeczki
soli na pizzetkiPuszka
pomidorów krojonych bez skórki4 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoSłoiczek czarnych
oliwek20
pomidorków koktajlowych1/2 łyżeczki
białego pieprzu1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiSzczypta
gałki muszkatołowejPrzygotowanie
Mleko grzejemy i do ciepłego wsypujemy
drożdże, łyżkę
mąki,
cukier puder i szczyptę
soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy na bok. Naczynie powinno być przynajmniej pół litrowe, bo zaczyn będzie się pienił. Gdy zaczyn wyrośnie - trwa to od 5 do 15 minut, dodajemy go do
mąki. Dokładamy resztę
soli i
oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto widelcem a następnie lekko ugniatamy ręką na w miarę gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

Do garnuszka przekładamy
pomidory z puszki, dodajemy koncentrat i
przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania pasty.
Oliwki i
pomidorki kroimy w plasterki.Gdy ciasto wyrosło, urywamy od całości po kawałki, rolujemy w kulki i ręką rozpłaszczamy te kulki a następnie, już na papierze do pieczenia na blaszce, układamy krążki. Małe pizzetki ugniatamy palcami tak, aby brzeg był wyraźnie wyżej od środka pizzy. Na pizzetki nakładamy
pomidorową pastę i ingrediencje. Pieczemy 10 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku.

Ciasto wyszło niezwykle mięciutkie i nie wiem czy to zasługa dobrze spienionego zaczynu czy tego rośnięcia dwugodzinnego - tak czy siak - pychota! Zdecydowanie polecam zagnieść ciasto na 2 godziny przed pieczeniem, bo tak puszystej pizzy dawno nie
jadłam ;)SMACZNEGO SIOSTRY!