ßßß Cookit - przepis na PIZZETKI na puszystym pełnoziarnistym

PIZZETKI na puszystym pełnoziarnistym

nazwa

Wykonanie

Składniki na 20 pizzetek
400g mąki pełnoziarnistej
250ml mleka 1,5% krowie
7g suchych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek u mnie z pomidorów z oliwy
1/2 łyżeczki cukru pudru u mnie z brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli na pizzetki
Puszka pomidorów krojonych bez skórki
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Słoiczek czarnych oliwek
20 pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Mleko grzejemy i do ciepłego wsypujemy drożdże, łyżkę mąki, cukier puder i szczyptę soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy na bok. Naczynie powinno być przynajmniej pół litrowe, bo zaczyn będzie się pienił. Gdy zaczyn wyrośnie - trwa to od 5 do 15 minut, dodajemy go do mąki. Dokładamy resztę soli i oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto widelcem a następnie lekko ugniatamy ręką na w miarę gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Do garnuszka przekładamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania pasty. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki.
Gdy ciasto wyrosło, urywamy od całości po kawałki, rolujemy w kulki i ręką rozpłaszczamy te kulki a następnie, już na papierze do pieczenia na blaszce, układamy krążki. Małe pizzetki ugniatamy palcami tak, aby brzeg był wyraźnie wyżej od środka pizzy. Na pizzetki nakładamy pomidorową pastę i ingrediencje. Pieczemy 10 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku.
Ciasto wyszło niezwykle mięciutkie i nie wiem czy to zasługa dobrze spienionego zaczynu czy tego rośnięcia dwugodzinnego - tak czy siak - pychota! Zdecydowanie polecam zagnieść ciasto na 2 godziny przed pieczeniem, bo tak puszystej pizzy dawno nie jadłam ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/11/pizzetki-na-puszystym-penoziarnistym.html