Wykonanie
Mąka ryżowa z pewnością ma swój smak, jednak jak dla mnie jest zupełnie płona i nie wyczuwam aby coś zmieniała w wypieku pod względem smaku. Jednak zmienia zasadniczo to jak zachowuje się ciasto, a zwłaszcza to moje ciasto z
fasoli czy
ciecierzycy. Wypiek ładnie rośnie i nie opada, jest mniej wilgotny i mniej wyczuwa się rośliny strączkowe. Dlatego każdej osobie, która do tej
pory nie mogła przekonać się do wypieków z roślin strączkowych, polecam dorzucić do ciasta
mąki ryżowej.Dziś zapraszam Was na weekendowe pieczenie bułeczek
kakaowych dla maluchów i łasuchów :)
KAKAOWE BUŁECZKISkładniki na 11-13 bułeczek160g
ciecierzycy zmielonej na puree2-3
jajka50g
jogurtu1 łyżeczka
sody oczyszczonej40g
kakao15ml
stewii w płynie100g
mąki ryżowejPrzygotowanie
Ciecierzycę bierzemy ze słoika lub puszki lub przygotowujemy z suchej mocząc i gotując. Taką gotową do zjedzenia, miękką
ciecierzycę, mielimy lub blenderujemy i wkładamy do miski. Teraz dodajemy 2
jajka,
jogurt,
mąkę,
kakao,
sodę i
stewię i wszystko mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte - dodajemy trzecie
jajko lub ciut więcej
jogurtu. Masę wykładamy do sylikonowych foremek muffinkowych lub do keksówki, oczywiście sylikonowej. Pieczemy 35 minut na 180 stopni. Bułeczki przechowujemy w lodówce.

Mojej córci te bułeczki najlepiej smakują z
miodem, a mi z pysznym, ciepłym
kakao.I tak sobie świętujemy od rana dzień
matki, łasuchując od samego śniadania. Moja trzylatka powiedziała mi wierszyk i dała dziesiątki buziaczków. To już mój drugi dzień
matki, który obchodzę nie tylko jako córka. Wspaniałe uczucie. Wszystkim mamom i dużym i małym i przyszłym życzę dużo uśmiechu i cudnego dnia!

SMACZNEGO SIOSTRY!