Wykonanie
Świetnie wiecie, że jestem fanką
cukinii - to chyba moje ulubione warzywo! Można ją nadziewać i piec. Można ją dusić w kawałkach w warzywnym gulaszu lub w leczo. Można grillować plastry i kłaść na kanapkę. Można podsmażać, kroić do sałatki na surowo, przekąszać i najadać się do syta. Gdyby tylko jej cena zechciała kiedyś cieszyć mnie równie bardzo jak jej widok :PNiemniej dość często po nią sięgam, bo to również proste i szybkie w przygotowaniu warzywo. Dziś kupiłam kilogram i powstała z tego
tarta (niebawem na blogu) oraz
makaron z
cukinią w
bazylii i migdałach, na który Was zapraszam.
MAKARON ŻYTNI z
CUKINIĄ w
BAZYLIISkładniki na 2 porcjeDuża
cukinia 400gPół garści
migdałów krojonychDwie garście liści świeżej
bazyliiMakaron żytni
Przygotowanie
Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki i dusimy na niewielkiej ilości
wody, którą możemy po troszku dolewać w miarę jak wyparowuje z patelni. Gdy
cukinia jest już gotowa dodajemy poszatkowaną
bazylię i
migdały. Wszystko podlewamy niewielką ilością
wody (na samo dno) i dusimy do odparowania płynu. Na ugotowany al dente
makaron kładziemy
cukinię.
To mega ekspresowe, aromatyczne i pyszne danie. Jest świeże, zdrowe i lekkie. Podałam do niego
jogurt, w którym wymieszałam łyżeczkę
bazyliowego pesto. Bardzo fajna propozycja na lunch lub kolację :)A tu kilka innych szybkich propozycji z
cukinii:
Cukinia z
mięsemCukinia z suszoną
cebuląGulasz z
cukiniiSMACZNEGO SIOSTRY!