ßßß Cookit - przepis na Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

nazwa

Wykonanie

Świetnie wiecie, że jestem fanką cukinii - to chyba moje ulubione warzywo! Można ją nadziewać i piec. Można ją dusić w kawałkach w warzywnym gulaszu lub w leczo. Można grillować plastry i kłaść na kanapkę. Można podsmażać, kroić do sałatki na surowo, przekąszać i najadać się do syta. Gdyby tylko jej cena zechciała kiedyś cieszyć mnie równie bardzo jak jej widok :P
Niemniej dość często po nią sięgam, bo to również proste i szybkie w przygotowaniu warzywo. Dziś kupiłam kilogram i powstała z tego tarta (niebawem na blogu) oraz makaron z cukinią w bazylii i migdałach, na który Was zapraszam.
MAKARON ŻYTNI z CUKINIĄ w BAZYLII
Składniki na 2 porcje
Duża cukinia 400g
Pół garści migdałów krojonych
Dwie garście liści świeżej bazylii
Makaron żytni
Przygotowanie
Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki i dusimy na niewielkiej ilości wody, którą możemy po troszku dolewać w miarę jak wyparowuje z patelni. Gdy cukinia jest już gotowa dodajemy poszatkowaną bazylię i migdały. Wszystko podlewamy niewielką ilością wody (na samo dno) i dusimy do odparowania płynu. Na ugotowany al dente makaron kładziemy cukinię.
To mega ekspresowe, aromatyczne i pyszne danie. Jest świeże, zdrowe i lekkie. Podałam do niego jogurt, w którym wymieszałam łyżeczkę bazyliowego pesto. Bardzo fajna propozycja na lunch lub kolację :)
A tu kilka innych szybkich propozycji z cukinii:
Cukinia z mięsem
Cukinia z suszoną cebulą
Gulasz z cukinii
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/05/jesli-szybkosc-przygotowania-potrawy.html