Wykonanie

KOKTAJL
POMIDOROWYSkładniki4 duże
pomidory2
łodygi selera naciowego1/2 pęczka
koperku (garstka posiekanego)Łyżeczka
oleju lnianego budwigowego tłoczonego na zimno2 ząbki
czosnku polskiego1cm świeżego
imbiruSzczypta czarnego, mielonego
pieprzu150ml letniej
wody, o temperaturze pokojowejPrzygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Umieścić w garnczku. Dodać obrane z twardych włókien
łodygi selera, pokrojone w plasterki, Dodać obrany i posiekany
czosnek i
imbir. Zalać
wodą i zblenderować.Do koktajlu dodać resztę składników i wymieszać.

Dlaczego to jest takie zdrowe?
Pomidory - szczególnie z uwagi na wysoką zawartość likopenu .
Olej lniany - szczególnie z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych (NNKT) oraz kwasów tłuszczowych omega-3
Koperek - hamuje rozwój drobnoustrojów w jelitach dzięki
czemu korzystnie wpływa na trawienie i przyswajanie wartości odżywczych z pokarmów
Imbir - dla mnie szczególnie ważna jest agregacja płytek
krwi, dzięki
czemu krew łatwiej krąży. Ma również właściwości moczopędne i chroni przed drobnoustrojami.
Czosnek - krótko mówiąc działa jak lekarstwo. Zawiera duże stężenie siarki i selenu, a siarczaki selenu blokują uszkodzenia w DNA komórek oraz pobudzają je do naprawy. Dlatego
czosnek walczy z
rakiem. Ma również działanie przeciwgrzybicze.SMACZNEGO SIOSTRY!