ßßß
Jeden z symboli francuskiej kuchni jest, wbrew swej tajemniczej nazwie, zadziwiająco prostą potrawą. Słynne croque monsieur i jego siostra croque madame, których historia sięga 1920 roku i związana jest z paryską kawiarnią przy Boulvard des Capucines, to po prostu tosty z pszennego chleba. Jak to zwykle jednak bywa z kuchnią francuską, tajemnica popularności tkwi w jakości składników i sposobie wykonania. Warto spróbować!Croque monsieur:150 g startego sera ementaler lub gruyere6 kromek pszennego chleba tostowego4 plastry dobrej szynki1 jajko (2 jajka do croque madame)50g miękkiego masłaSos beszamelowy:30 g masła,1 łyżeczka oleju słonecznikowego,3 łyżki mąki,125 ml mlekaszczypta solipół łyżeczki gałki muszkatołowejZ tostów odcinamy skórkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ser ucieramy i odkładamy z niego 1/4. Na chlebie układamy tarty ser, szynkę, znów ser i przykrywamy tostem.Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztapiamy masło z olejem, mieszamy na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę i mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, gotujemy przez około 1 minutę. Gdy sos będzie gładki, dodajemy do niego ser. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Przygotowane tosty odciskamy z dwóch stron w jajku i smażymy na maśle na złoty kolor. Gotowe tosty smarujemy sosem beszamelowym, wstawiamy do piekarnika i opiekamy 5 do 7 minut.Croque madame przygotowujemy podobnie, ale podczas opiekania smażymy na maśle jajko - tak, by białko było ścięte, a żółtko miało półpłynną konsystencję. Po wyjęciu tostów z piekarnika kładziemy na nie sadzone jajko. Można dodać kroplę keczupu.