ßßß Cookit - przepis na Kadaifi czyli gniazda orzechowo migdałowe, pyszne!

Kadaifi czyli gniazda orzechowo migdałowe, pyszne!

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecałam słodkie Kadaifi!
Bardzo proste w wykonaniu, niemal chwilowe,
rewelacyjne w smaku, bardzo słodkie,
ciągle chcę jeszcze...!
Wykonane z niewielkiej ilości babcinych włosów czyli
ciasta filo cienko krojonego, dalej zwanego Kataifi.
Czyli wszystko jasne- polecam słodkość
Walentynce :-) moja- uwielbia!
Wytrawne Kadaifi możecie zobaczyc tu klik
mojego przepisu
Składniki: na 12szt
200g ciasta Kadaifi
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka migdałów
80g masła
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki miodu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka kardamonu
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić, roztrzepać rękoma by stało się puszyste.
Wysmarować blaszkę muffinową masłem, z ciasta zwinąć gniazdka i włożyć do otworów w blaszce tak by wypełniały boki a środek miał tylko
podstawę z włókien.
Orzechy oraz migdały pokruszyć w malakserze, dodać cukier waniliowy
oraz kardamon, wymieszać.
Masę orzechowo migdałową nałożyć po 1 czubatej łyżce na środki gniazd,
polać włókna ciasta stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180" na 20 minut.
W między czasie zagotować wodę, dodać miód i gotować na małym ogniu
przez 15 minut do czasu aż zrobi się lekka zawiesina.
Kiedy Kadaifi się upiecze, wyciągnąć foremkę z piekarnika i od razu
polać syropem miodowym.
Odstawić do ostygnięcia, można na godzinkę wstawić do lodówki w celu stwardnienia syropu ale stwardnieje niewiele!
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/02/kataifi-czyli-gniazda-orzechowo.html