Wykonanie
Dzisiaj był ciężki dzień ale udało mi się wziąć udział w cyklu "Wypiekanie na śniadanie" i choć
krakersy do
śniadaniowych nie należą to za to są najpyszniejsze na świecie!Proste w wykonaniu i idealne według mnie do
piwa szczególnie podczas grilla w moim nowym, pięknym już ogródku :-) ostatnie zdjęcie jest właśnie z dzisiejszego dnia... trochę przesadzania, flancowania
jarmużu, który pięknie rośnie, zawieszania hamaku i foto kulinarnego ... a
potem już tylko wypoczywania! życie jest piękne gdy coś nas cieszy prawda?

Cytuję przepis za Anną
Marią z blogu KucharniaSkładniki:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru3 łyżki schłodzonego
masła1 szklanka
śmietany 30%1 szt
białka do posmarowania
sól morska do posypania1/4 szklanki liści
bazylii siekanych30 liści
bazylii do obłozenia3 łyżki listków
tymiankukilka gałązek
tymianku do obłożenia

Przygotowanie:Krok 1Wszystkie składniki ( z wyjątkiem całych liści
bazylii i/lub gałązek
tymianku) zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i przełożyć na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto przełożyć na posypany
mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować z wierzchu lekko roztrzepanym
białkiem i posypać
solą morską.Krok 2
Krakersy z
bazylią wyłożyć z wierzchu całymi listkami
bazylii, dociskając je, by przywarły do ciasta.
Krakersy z
tymiankiem naciąć wstępnie z wierzchu - dzięki temu po upieczeniu będzie się je łatwiej rozdzielać. Część kawałków wyłożyć z wierzchu gałązkami
tymianku, dociskając je, by przywarły do ciasta.Piec ok. 15-20 minut temperaturze 190 stopni.Świetnie smakują zanurzone w
twarożku lub obłożone
suszonymi pomidorami. "