Wykonanie

Dziś kolejne "Wypiekanie na śniadanie" :-) Tym razem do piekarnika wjechały
krakersy, na które przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA by
Anna Maria. Polecam! Po pierwsze dlatego, że robi się jej niezwykle szybko, po drugie są niesamowicie pyszne - kruche, delikatne... a po trzecie to faktycznie pasują na śniadanie :-) autorka poleca z
twarożkiem lub
suszonymi pomidorami. Ja testowałam je z
serkiem własnej roboty :-) rewelacja... :-)SKŁADNIKIciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru3 łyżki schłodzonego
masła1 szklanka
śmietany 30%1/4 szklanki liści
bazylii siekanych3 łyżki listków
tymiankudodatkowo:
sól morska do posypania30 liści
bazylii do obłożeniakilka gałązek
tymianku do obłożenia1 szt
białka do posmarowania

Składniki ciasta zagniatamy razem na gładkie,jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy na stolnice posypaną
mąką i cienko rozwałkowujemy. Przecinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Każde
ciastko smarujemy
białkiem i posypujemy
solą, ozdabiamy listkami
bazylii (trzeba je lekko przycisnąć) lub/i gałązkami
tymianku.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut.

Razem ze mną piekły:Dorota z Moje Małe Czarowanie
Jagoda z
Magia w kuchniEwelina ze Stylowa KuchniaMałgosia ze Smak Alzacji