ßßß
Dziś kolejne "Wypiekanie na śniadanie" :-) Tym razem do piekarnika wjechały krakersy, na które przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA by Anna Maria. Polecam! Po pierwsze dlatego, że robi się jej niezwykle szybko, po drugie są niesamowicie pyszne - kruche, delikatne... a po trzecie to faktycznie pasują na śniadanie :-) autorka poleca z twarożkiem lub suszonymi pomidorami. Ja testowałam je z serkiem własnej roboty :-) rewelacja... :-)SKŁADNIKIciasto:2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka cukru3 łyżki schłodzonego masła1 szklanka śmietany 30%1/4 szklanki liści bazylii siekanych3 łyżki listków tymiankudodatkowo:sól morska do posypania30 liści bazylii do obłożeniakilka gałązek tymianku do obłożenia1 szt białka do posmarowania
Składniki ciasta zagniatamy razem na gładkie,jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy na stolnice posypaną mąką i cienko rozwałkowujemy. Przecinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy solą, ozdabiamy listkami bazylii (trzeba je lekko przycisnąć) lub/i gałązkami tymianku.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut.
Razem ze mną piekły:Dorota z Moje Małe CzarowanieJagoda z Magia w kuchniEwelina ze Stylowa KuchniaMałgosia ze Smak Alzacji