ßßß Cookit - przepis na Krakersy z bazylia i tymiankiem

Krakersy z bazylia i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejne "Wypiekanie na śniadanie" :-) Tym razem do piekarnika wjechały krakersy, na które przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA by Anna Maria. Polecam! Po pierwsze dlatego, że robi się jej niezwykle szybko, po drugie są niesamowicie pyszne - kruche, delikatne... a po trzecie to faktycznie pasują na śniadanie :-) autorka poleca z twarożkiem lub suszonymi pomidorami. Ja testowałam je z serkiem własnej roboty :-) rewelacja... :-)
SKŁADNIKI
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
3 łyżki schłodzonego masła
1 szklanka śmietany 30%
1/4 szklanki liści bazylii siekanych
3 łyżki listków tymianku
dodatkowo:
sól morska do posypania
30 liści bazylii do obłożenia
kilka gałązek tymianku do obłożenia
1 szt białka do posmarowania
Składniki ciasta zagniatamy razem na gładkie,jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy na stolnice posypaną mąką i cienko rozwałkowujemy. Przecinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy solą, ozdabiamy listkami bazylii (trzeba je lekko przycisnąć) lub/i gałązkami tymianku.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut.
Razem ze mną piekły:
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Jagoda z Magia w kuchni
Ewelina ze Stylowa Kuchnia
Małgosia ze Smak Alzacji
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/06/krakersy-z-bazylia-i-tymiankiem.html