Wykonanie
Rabarbar jest na topie..jeszcze mi się nie zdążył znudzić bo niewiele zdążyłam z niego skorzystać ...ten na działce jeszcze trochę musi posiedzieć w ziemi ale jak już go dopadnę to będzie czadowo..tylko Wy pewnie posuniecie się nieco dalej...do
truskawek, które już są na straganach:) dogonię Was..bez obaw:) a teraz małe co nieco na jeden kęs..tarteletki!

Tarteletka z
rabarbaremprzepis własnySkładniki: wyjdzie ok 8 tarteletek120g
mąki pszennej pełnoziarnistej180g
masła100g
cukru1
jajołyżka kwaśnej
śmietany4 gałązki
rabarbaru + 150g
cukrumigdały do posypania wierzchuZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszkach do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.
Rabarbar kroję na małe kawałki, wrzucam do garnka i zasypuję
cukrem. Gotuję na małym ogniu do uzyskania masy konfiturowej, studzę. Przekładam do tarteletek, wykrawam paski z kruchego ciasta i układam je na przemian na tarcie. Posypuję wierzch
migdałami i piekę 15 minut w 180'. Po ostudzeniu posypuję
cukrem pudremSmacznego:)