ßßß
To też dość często przeze mnie przygotowywane danie.Przepis z netu, ale nie podam źródła, bo mam go z czasów, kiedy nie przypuszczałam, że będę pisać bloga i nie notowałam adresów;)Składniki na 4-5 porcji:* 1 podwójna pierś z kurczaka* ok. 300-400 g pieczarek* 2-3 cebule* majonez kielecki* 200 g sera żółtego (mogą być różne rodzaje)* czosnek* sól, pieprz, ulubione ziołaPierś z kurczaka kroję na 3-4 kawałki, rozbijam jak na kotlety (dość mocno). Na blasze do pieczenia rozkładam folię aluminiową, układam kotleciki, solę i doprawiam.Pieczarki ścieram w malakserze na tarczy o grubych oczkach. Cebulę drobno siekam, wrzucam na rozgrzaną łyżkę oleju, dodaję pieczarki, przyprawiam i duszę, aż do odparowania sosu. Na końcu wyciskam 1-2 ząbki czosnku i dokładnie mieszam.W trakcie smażenia pieczarek ścieram żółty ser na tarce z grubymi oczkami.Gdy pieczarki są już gotowe nakładam je łyżką na kotlety, równomiernie rozkładając po całym kawałku. Smaruję majonezem i przykrywam żółtym serem.
Tak przygotowane kotlety wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok. 20 min.Proste, szybkie, pyszne:)
Komentarze