Wykonanie

To też dość często przeze mnie przygotowywane danie.Przepis z netu, ale nie podam źródła, bo mam go z czasów, kiedy nie przypuszczałam, że
będę pisać bloga i nie notowałam adresów;)Składniki na 4-5 porcji:* 1 podwójna
pierś z kurczaka* ok. 300-400 g
pieczarek* 2-3
cebule*
majonez kielecki* 200 g
sera żółtego (mogą być różne rodzaje)*
czosnek*
sól,
pieprz, ulubione
ziołaPierś z kurczaka kroję na 3-4 kawałki, rozbijam jak na kotlety (dość mocno). Na blasze do pieczenia rozkładam folię aluminiową, układam kotleciki,
solę i doprawiam.
Pieczarki ścieram w malakserze na tarczy o grubych oczkach.
Cebulę drobno siekam, wrzucam na rozgrzaną łyżkę
oleju, dodaję
pieczarki, przyprawiam i duszę, aż do odparowania sosu. Na końcu wyciskam 1-2 ząbki
czosnku i dokładnie mieszam.W trakcie smażenia
pieczarek ścieram
żółty ser na tarce z grubymi oczkami.Gdy
pieczarki są już gotowe nakładam je łyżką na kotlety, równomiernie rozkładając po całym kawałku. Smaruję
majonezem i przykrywam
żółtym serem.

Tak przygotowane kotlety wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok. 20 min.Proste, szybkie, pyszne:)


Komentarze