ßßß Cookit - przepis na Kalafior na parze z masłem czosnkowym - pycha!

Kalafior na parze z masłem czosnkowym - pycha!

nazwa

Wykonanie

Kupiłam kalafiora z myślą o sałatce.
Bardzo dawno takiej nie robiłam, bo kalafior nie gości u mnie zbyt często. Nawet nie wiem dlaczego, ale taki jest fakt.
Przyniosłam do domu i zaczęłam obmyślać co też dodam do tej sałatki. Nie zdążyłam jednak skończyć, ani nawet na dobre się w rozmyślaniu rozpędzić, bo zobaczyłam garnek na parę i zmieniłam momentalnie koncepcj ę kalafiorowego dania.
Nowa koncepcja nie dość, że prosta, to jeszcze okazała się tak pyszna, że na następny dzień podobne danie zaserwowałam sobie na obiad.
Składniki:
* kalafior
* pomidor/ogórek/ fasolka szparagowa/ coś innego
* masło (najlepiej klarowane)
* tyle czosnku, żeby było go mocno czuć, u mnie na 1/2 kalafiora 2 spore ząbki
* koperek
* sól, pieprz
Kalafiora uparowałam do chrupkiej postaci . Masło roztopiłam, dodałam zgnieciony czosnek, chwilę go podsmażyłam, polałam kalafiora cudownie pachnącym czosnkowym masełkiem, lekko posoliłam i popieprzyłam, posypałam obficie koperkiem i zjadłam z dodatkiem pomidora.
Na drugi dzień zamiast pomidora był ogórek małosolny, a do kalafiora dokooptowałam fasolkę szparagową też ugotowaną na parze.
Prościej się chyba nie da, a efekt smakowy jest powalający:)
"Medycyna nie zna tajemnicy wyleczenia, ale zapewnia sobie umiejętność przedłużania choroby"
Marcel Proust
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/06/kalafior-na-parze-z-maslem-czosnkowym.html