ßßß Cookit - przepis na Ciasto owsiano-orzechowe z brzoskwiniami

Ciasto owsiano-orzechowe z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Bardzo rzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji.
Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam przepis na ciasto z orzechami laskowymi i figami . Widocznie trafiło na ten odpowiedni moment;)
Zaraz wydrukowałam i poszłam do kuchni piec. Zmieniłam co prawda w nim prawie wszystko (zamiast fig dałam brzoskwinie i jagody, mąkę dałam owsianą, zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam na trzcinowy, proszek do pieczenia zastąpiłam sodą w minimalnej ilości (i tak ładnie urosło), a orzechy laskowe zamieniłam na włoskie (bo mam jeszcze zapas starych, a za chwilę będą nowe), ale ciasto zachowało swoją zasadniczą cechę: jest pysznie wilgotne i smakuje orzechowo-owocowo:)
Jeśli użyjemy certyfikowanej mąki owsianej, to ciasto mamy bezglutenowe.
Składniki na foremkę o śr. 18 cm:
* 90 g masła
* 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego (dla mnie było trochę za słodkie, dla męża w sam raz)
* 60 g mąki owsianej
* 1/2 łyżeczki sody
* 2 jajka
* 80 g mielonych orzechów włoskich
* 50 g orzechów włoskich posiekanych
* 2 niewielkie brzoskwinie
* trochę jagód
Masło utarłam w makutrze z cukrem trzcinowym, dodałam mąkę i sodę, wymieszałam. Jajka dodawałam po jednym i łączyłam je z masą, a na koniec wmieszałam orzechy. Już na tym etapie masa bardzo mi się podobała i zastanawiałam się czy nie poprzestać na tym i zrobić ciasto orzechowe bez owoców.
Ale jednak nie, masę przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, poukładałam na wierzchu obrane ze skórki i pokrojone brzoskwinie i posypałam lekko jagodami.
Wsadziłam na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 180* C. Bardzo ładnie wyrosło, a owoce wpadły do środka zmieniając zasadniczo wygląd ciasta w stosunku do "przed".
Chwilę przestudziłam i wyjęłam bez problemów w całości z foremki.
Posypałam jeszcze wierzch drobno pokrojonymi brzoskwiniami i jagodami i zaraz po sfotografowaniu całości przystąpiłam do degustacji.
Pyszne!!! Bardzo polecam, również z innymi owocami będzie znakomite:)
I następnym razem zamiast cukrem posłodzę daktylami, będzie zdrowsze.
"Dwa najważniejsze dni w życiu człowieka: pierwszy to dzień, w którym się urodził, a drugi to ten, w którym zrozumiał po co"
Mark Twain
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/08/ciasto-owsiano-orzechowe-z-brzoskwiniami.html