ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka jaglane z figami i tahini

Ciasteczka jaglane z figami i tahini

nazwa

Wykonanie

Dopadło mnie ciasteczkowe uzależnienie! Tak bardzo mi smakują te kruche bezglutenowe ciasteczka w różnych smakowych kombinacjach, że piekę je już po raz kolejny.
Dzisiaj z mąką jaglaną i figami, a także z dodatkiem następnego składnika, który mnie uzależnił, czyli pasty tahini. Od kiedy kupiłam gotową po prostu nie mogę się jej oprzeć: dodaję ją do koktajli, jaglanki, sosów i zastanawiam się, czy to nie przesada, bo wszystko (?) dobre, ale z umiarem, a u mnie tego umiaru w tym temacie zaczyna brakować;)
Składniki na ok. 20 ciastek:
* szklanka mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana)
* 1/3 szklanki mąki z amarantusa
* 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
* żółtko
* 70 g masła (z lodówki)
* łyżka kakao
* 40 g gorzkiej czekolady
* 8 dużych fig
* 3-4 łyżki tahini
Figi namoczyłam w wodzie i zmiksowałam. Czekoladę posiekałam.
Ugniotłam ciasto łącząc wszystkie składniki. Odrywałam po kawałku, lepiłam kulki, spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w temp. 180* C niecałe 20 min. Po przestudzenia włożyłam do metalowego pudełka.
Ciastka są pyszne! Pierwszy raz robiłam z taką ilością fig i jest to wyczuwalne - przyjemnie chrupią figowe pesteczki.
Zdecydowanie będę teraz większą uwagę przykładać do korzystania z fig.
Ciasteczka dobrze smakują z mlekiem (u mnie ryżowe).
"Małżonkowie powinni się wystrzegać kłótni, jeśli nie dość się kochają, aby się pogodzić"
Edmond Rostand
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/03/ciasteczka-jaglane-z-figami-i-tahini.html