ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna z sardynkami

Pasta jajeczna z sardynkami

nazwa

Wykonanie

Pasty jajecznej dawno u mnie nie było, bo od dłuższego czasu jeśli mam smak na pastę, to robię ją na bazie awokado albo strączkowych.
Ale awokado trzeba kupić i musi z reguły dojrzeć, strączkowe wcześniej moczyć i ugotować, a jajka i puszka sardynek zawsze są u mnie pod ręką, więc jak tym razem przyszła mi nagła ochota na pastę, to zrobiłam właśnie jajeczną.
Z reguły jadam pasty albo z warzywami, albo z chlebem żytnim albo z macą, a tym razem zjadłam z chrupkim pieczywem bezglutenowym z amarantusem, które jest bardzo smaczne i jest fajną alternatywą dla macy.
Składniki na 2 porcje:
* 3 jajka ugotowane na twardo
* puszka sardynek (ja dałam Calvo w oleju aromatycznym)
* łyżka majonezu/naturalnego jogurtu
* kilka listów świeżej bazylii i lubczyku
* sól i pieprz
Wszystko zmiksowałam i zjedliśmy jeszcze ciepłe, bo najlepiej nam smakuje pasta świeżo zrobiona, dlatego raczej robię do zjedzenia na raz, a nie do przechowania w lodówce na następny dzień.
"Na pustyni jest się trochę samotnym. Równie samotnym jest się wśród ludzi"
Antoine de Saint-Exupery
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/11/pasta-jajeczna-z-sardynkamki.html