Wykonanie

Kolejna wersja mielonych, oczywiście bez dodatku
bułki i bez panierki.Tym razem zrobiłam z samego
mięsa wołowego, zwykle mieszam dwa gatunki. Nie miałam
pieczarek, ani
brokuła, więc dałam dużego
pora.Składniki na ok. 15 kotletów:* 1 kg
mięsa wołowego mielonego* 2 spore ząbki
czosnku, drobno posiekane lub wyciśnięte* 2
jajka* 1-2 duże łyżki
musztardy ostrej dijon*
sól,
pieprz* łyżeczka
masła klarowanego* tłuszcz do smażenia - u mnie
smalec domowej roboty
Pora drobno pokroiłam i przesmażyłam chwilę na
maśle. Dodałam do pozostałych składników, dokładnie wymieszałam, a
potem lepiłam niewielkie kulki, lekko spłaszczałam i kładłam na rozgrzany tłuszcz.Smażyłam chwilę z jednej i z drugiej strony.Do tego zrobiłam
sałatę z dodatkiem
ogórka małosolnego,
rzodkiewki i
sosu jogurtowo-czosnkowego z
kurkumą. Sos mi wyszedł pierwsza klasa i pięknie żółciutki (choć na zdjęciu aż taki żółciutki nie wyszedł) i został numerem jeden wśród
sosów w mojej kuchni.A kotlety baaardzo dobre:)


"Są książki, których grzbiety i okładki stanowią najlepszą ich część"Karol Dickens