ßßß Cookit - przepis na Rafaello

Rafaello

nazwa

Wykonanie

Tym razem obiecany we wczesniejszym wpisie deser w kolorze bialym. Deser przygotowany jest na moje jutrzejsze urodziny, mam zamiar "wybyc" z domu przed poludniem, a wrocic na obiad i do kawy zjesc deser, wiec nie dalabym rady go jutro przyzadzic. W przepisie z ktorego korzystalam i w pralinkach, ktore byly dla niego wzorem sa wiorki kokosowe, ja zamiast nich uzylam mielonych migdalow, a juz czysto w celach dekoracyjnych siekanych pisacji...
Na 8 porcji
3/4 szkl. smietany kremowki
3 lyzki masla
250 g bialej czekolady
3 duze andruty (wafle bez nadzienia)
3 lyzki likieru amaretto
2-3 lyzki wiorkow kokosowych (uzylam mielonych migdalow)
olej
Smietane zagotowac z 2 lyzkami masla. 200 g czekolady stopic w kapieli wodnej. Polaczyc ze smietana, mieszac az wystygnie. Dodac drobno pokruszone andruty i likier. Wymieszac, odczekac, az wafle "naciagna". Mase przelozyc do okraglej miski wylozonej folia przezroczysta i wysmarowanej cienko olejem. Wlozyc do lodowki na minimum 2 godziny. Wyjac na talerz. Reszte masla stopic z pozostala czekolada. Polewa oblac torcik, posypac wiorkami. Mozna ozdobic. (Ja obsypalam dookola siekanymi pistacjami)
Dla fanow czekolady ciekawa stronka: http://czekoladowytelegram.pl/do/chocotelegram
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/11/Rafaello.html