Wykonanie
Pasta z pestek dyni na slodko. Smakuje do pszennych buleczek, jak tez do
pieczywa pelnoziarnistego. A do tego ma nieziemski zielony kolor :)

Na 4 porcje:100 g luskanych pestek dyni200 g
bialej czekolady100 g
smietany kremowej1
laska waniliiskorka otarta z 1
cytryny75 g
masla3-4 lyzki
oleju z pestek dyniZiarna dyni uprazyc na suchej patelni, przelozyc do miski i zmiksowac blenderem na drobno lub mikserem kuchennym. W garnku wymieszac
smietane z
skorka z cytryny. Laske
wanili przekroic wzdloz i wyskrobac maz, wlozyc do
smietany wraz z laska i zagotowac. Laske wynili wyjac. Dodac polamana na kawalki
czekolade i
maslo, mieszac do rozpuszczenia juz nie gotujac. Dodac zmielone
pestki dyni oraz
olej z pestek dyni. Wszystko wymieszac, odstawic do lodowki do stezenia.Przepis dodaje do akcji:

Przepis z: "Lust auf Genuss. Heiss aus dem Ofen" nr 01/2014