ßßß
Na 4 porcje:100 g luskanych pestek dyni200 g bialej czekolady100 g smietany kremowej1 laska waniliiskorka otarta z 1 cytryny75 g masla3-4 lyzki oleju z pestek dyniZiarna dyni uprazyc na suchej patelni, przelozyc do miski i zmiksowac blenderem na drobno lub mikserem kuchennym. W garnku wymieszac smietane z skorka z cytryny. Laske wanili przekroic wzdloz i wyskrobac maz, wlozyc do smietany wraz z laska i zagotowac. Laske wynili wyjac. Dodac polamana na kawalki czekolade i maslo, mieszac do rozpuszczenia juz nie gotujac. Dodac zmielone pestki dyni oraz olej z pestek dyni. Wszystko wymieszac, odstawic do lodowki do stezenia.Przepis dodaje do akcji:
Przepis z: "Lust auf Genuss. Heiss aus dem Ofen" nr 01/2014