Wykonanie
Ostatnio wpadła mi w ręce w taniej księgarni książka "Kuchna z bukietem przypraw" Philippe Delacourcelle. Przepisy niby zwyczajne, ale ilości i rodzaje przypraw dodawane do potraw wprost oczarowują. Na pierwszy ogień poszedł
olej waniliowy, który można dodawać wedłu autora do łagodnej
sałaty, ale też do zminego białego
mięsa. U nas jak na razie służy do polewania
sałat. Smakuje niebiańsko. Nigdy jeszcze nie
jadłam takiego połączenia. Polecam, bo warto spróbować tym bardziej, że sezon na nowalijki w płeni.

Składniki:300 ml
oleju arachidowegosok z 1
cytryny1
laska waniliidrobna
sólWykonanie:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i zeskrobać nożem ziarenka. Wrzucić je do
oleju i lekko podgrzewać przez 1 minutę. Odstawić na 1 godzinę. Kiedy
olej ostygnie do temperatury pokojowej, posolić i dodać
sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Przechowywać w butelce (ja wykorzystałam butelkę po
oliwie)/wydrukuj przepis/