Wykonanie
Kielbaski salami w bulce, o takie to jeden z ulubionych smakolykow mojego smyka:

zdjecie z: www.bifi.deNiestety jakis czas temu kupilam jakis inny rodzaj przez nieuwage, bez buleczkowej otoczki. Smutna mina latorosli sklonila mnie do piekarniczego eksperymentu na drugi
dzien. W eksperymencie uczestniczyl oczywiscie sam zainteresowany. Buleczki wyszly nam nieco bardziej puchate niz w oryginale, ale najwazniejsze, ze smakowaly, tak, ze oczywscie synus nie chcial sie z nikim podzielic ;)


Skladniki na 8 buleczek8 kielbasek bifi, lub innych typu cienkie
salami500 g
maki1 lyzeczka
soli4 g
suszonych drozdzy4 g
proszku do pieczeniaok 250 ml cieplej
wody3 lyzki
olejuDrozdze wymieszac z
maka i
sola, dodac
olej i
wode, zagniesc elastyczne ciasto, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut.Nastepnie posypac
proszkiem do pieczenia i zagniatac przez kilka minut, aby rownomiernie sie rozprowadzil. Ciasto podzielic na 8 czesci, rozwalkowac. Oklejic
ciastem kielbaski. Ostawic na 20 minut do wyrosniecia. Piec w temperaturze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku na zloty kolor ok. 20 minut. Na prosbe synka posmarowane zostaly na wierzchu...
woda ;)

Przepis na podstawie przepisu: chefkoch.de