ßßß Cookit - przepis na Bifi Roll

Bifi Roll

nazwa

Wykonanie

Kielbaski salami w bulce, o takie to jeden z ulubionych smakolykow mojego smyka:
zdjecie z: www.bifi.de
Niestety jakis czas temu kupilam jakis inny rodzaj przez nieuwage, bez buleczkowej otoczki. Smutna mina latorosli sklonila mnie do piekarniczego eksperymentu na drugi dzien. W eksperymencie uczestniczyl oczywiscie sam zainteresowany. Buleczki wyszly nam nieco bardziej puchate niz w oryginale, ale najwazniejsze, ze smakowaly, tak, ze oczywscie synus nie chcial sie z nikim podzielic ;)
Skladniki na 8 buleczek
8 kielbasek bifi, lub innych typu cienkie salami
500 g maki
1 lyzeczka soli
4 g suszonych drozdzy
4 g proszku do pieczenia
ok 250 ml cieplej wody
3 lyzki oleju
Drozdze wymieszac z maka i sola, dodac olej i wode, zagniesc elastyczne ciasto, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut.
Nastepnie posypac proszkiem do pieczenia i zagniatac przez kilka minut, aby rownomiernie sie rozprowadzil. Ciasto podzielic na 8 czesci, rozwalkowac. Oklejic ciastem kielbaski. Ostawic na 20 minut do wyrosniecia. Piec w temperaturze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku na zloty kolor ok. 20 minut. Na prosbe synka posmarowane zostaly na wierzchu... woda ;)
Przepis na podstawie przepisu: chefkoch.de
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/11/Bifi-Roll.html