Wykonanie
Nowy rok zaczynamy zdrowo- zdrowe frytki nazwalabym po prostu domowe frytki z piekarnika. Ale pozostalam przy oryginalnej nazwie. Z pewnoscia mniej w nicht tluszcu niz w takich smazonych.

Dla 4 osob:1 kg ziemniakow1 plaska lyzeczka mielonej slodkiej
paprykipo pol lyzeczki mielonej
pikantnej papryki, mielonego
pieprzu i
vegetylyzeczka
koncentratu pomidorwoego 10 lyzek
oleju (Wzielam zdecydowanie mniej)sol
Olej wymieszac z
koncetratem pomidorowym oraz pozostalymi skaldnikami.
Ziemniaki obrac i pokroic na frytki, osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z zalewa. Rozlozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30-35 minut, co jakis czas mieszajac.Przepis z "Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego nr 9/2013