Wykonanie
« Weganski kruchy placek z ...
Dzem sliwkowo-
jablkowy »Szczegolnie smakuje na pozne niedzielne sniadanie ;)

Na 2 bochenki po 500 g:1000g
maki pszennej chlebowej75 g zakwasu zytniego2 lyzki
cukru1 czubata lyzka
soli42 g swiezych
drozdzy60 g
masla1
jajkook 580 ml letniego
mlekaDrozdze rozpuscic w letnim
mleku. Ostawic na 20 minut do wyrosniecia. Dodac pozostale skladniki i wyrobic mikserem z koncowkami do
ciasta drozdzowego przez 5 minut. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na 20 minut. Znowu zagniesc i podzielic na dwa bochenki, polozyc na blache wylozona papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 40 minut. Posmarowac bochenki
woda. Wstawic do nagrzanego piekarnika (220°C, z termoobiegiem- 200°C). Po 10 minutach zmniejszyc temperature peiczenia do 200°C (z termoobiegiem- 180°C) i piec jeszcze 25-30 minut.Przepis z: Backlust. Brot Backen" nr 14/2014niedziela, 03 sierpnia 2014, karto_flanapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze