ßßß Cookit - przepis na Chleb niedzielny

Chleb niedzielny

nazwa

Wykonanie

« Weganski kruchy placek z ...
Dzem sliwkowo-jablkowy »
Szczegolnie smakuje na pozne niedzielne sniadanie ;)
Na 2 bochenki po 500 g:
1000g maki pszennej chlebowej
75 g zakwasu zytniego
2 lyzki cukru
1 czubata lyzka soli
42 g swiezych drozdzy
60 g masla
1 jajko
ok 580 ml letniego mleka
Drozdze rozpuscic w letnim mleku. Ostawic na 20 minut do wyrosniecia. Dodac pozostale skladniki i wyrobic mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego przez 5 minut. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na 20 minut. Znowu zagniesc i podzielic na dwa bochenki, polozyc na blache wylozona papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 40 minut. Posmarowac bochenki woda. Wstawic do nagrzanego piekarnika (220°C, z termoobiegiem- 200°C). Po 10 minutach zmniejszyc temperature peiczenia do 200°C (z termoobiegiem- 180°C) i piec jeszcze 25-30 minut.
Przepis z: Backlust. Brot Backen" nr 14/2014
niedziela, 03 sierpnia 2014, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/08/Chleb-niedzielny.html