Wykonanie
W kuchni niemieckiej nie
moze zabraknac
piwa :) Tym razem pyszne
pieczywo z
piwem. Tlo pierwszego zdjecia w barwach landu w ktorym mieszkam. Kto zgadnie jakiego? ;)

Na 4 sztuki:500 g
maki pszennej chlebowej150 g
maki zytniej42 g swiezych
drózdzy1 lyzeczka
cukru2 lyzecz
soli2 lyzki
smalcu wieprzowego2- 3 lyzeczki
kminkuPrzesiac oba rodzaje
maki do miski, zrobic zaglebienie i wkruszyc
drozdze, odac
cukier i ok. 3-4 lyzki cieplej
wody, wymieszac, przykryc i odstawic do wyrosniecia na ok. 15 minut. Nastepnie dodac sol,
smalec i ok. 270 ml
piwa. ( wrazie potrzeby jeszcze
wode) Zagniesc ciasto, ugniatac jeszcze 10 minut. Wlozyc do miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Nastepnie podzielic na 4 czesci, z ktorych uformowac paluchy, polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Paluchy posmarowac pozostalym
piwem, naciac, posypac
kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 30 minut

Wpis dodaje do akcji:Przepis z: "Land Edition. Brot&Brötchen
selber backen" nr 01/2014