ßßß Cookit - przepis na Bierstangen (Paluchy piwne)

Bierstangen (Paluchy piwne)

nazwa

Wykonanie

W kuchni niemieckiej nie moze zabraknac piwa :) Tym razem pyszne pieczywo z piwem. Tlo pierwszego zdjecia w barwach landu w ktorym mieszkam. Kto zgadnie jakiego? ;)
Na 4 sztuki:
500 g maki pszennej chlebowej
150 g maki zytniej
42 g swiezych drózdzy
1 lyzeczka cukru
2 lyzecz soli
2 lyzki smalcu wieprzowego
2- 3 lyzeczki kminku
Przesiac oba rodzaje maki do miski, zrobic zaglebienie i wkruszyc drozdze, odac cukier i ok. 3-4 lyzki cieplej wody, wymieszac, przykryc i odstawic do wyrosniecia na ok. 15 minut. Nastepnie dodac sol, smalec i ok. 270 ml piwa. ( wrazie potrzeby jeszcze wode) Zagniesc ciasto, ugniatac jeszcze 10 minut. Wlozyc do miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Nastepnie podzielic na 4 czesci, z ktorych uformowac paluchy, polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Paluchy posmarowac pozostalym piwem, naciac, posypac kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 30 minut
Wpis dodaje do akcji:
Przepis z: "Land Edition. Brot&Brötchen selber backen" nr 01/2014
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/02/Bierstangen-Paluchy-piwne.html