ßßß
Na 4 sztuki:500 g maki pszennej chlebowej150 g maki zytniej42 g swiezych drózdzy1 lyzeczka cukru2 lyzecz soli2 lyzki smalcu wieprzowego2- 3 lyzeczki kminkuPrzesiac oba rodzaje maki do miski, zrobic zaglebienie i wkruszyc drozdze, odac cukier i ok. 3-4 lyzki cieplej wody, wymieszac, przykryc i odstawic do wyrosniecia na ok. 15 minut. Nastepnie dodac sol, smalec i ok. 270 ml piwa. ( wrazie potrzeby jeszcze wode) Zagniesc ciasto, ugniatac jeszcze 10 minut. Wlozyc do miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Nastepnie podzielic na 4 czesci, z ktorych uformowac paluchy, polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Paluchy posmarowac pozostalym piwem, naciac, posypac kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 30 minut
Wpis dodaje do akcji:Przepis z: "Land Edition. Brot&Brötchen selber backen" nr 01/2014