Wykonanie
Pralinkowo-czekoladkowa akcja w rozkwicie :) tym razem polecam wam megapyszne kuleczki marcepanowe z dodatkiem
kaszki kukurydzainej polenty :)

Na k. 30 stuk o wieklosci
orzecha wloskiego:100 g surowej masy marcepanowej250 ml
mlekakilka kropel esencji waniliowej50 g mielonych migadlow4-5 lyzek
likieru migdalowego amaretto100 g polenty blyskawicznej25 g posiekanych migdalow150 g
czekolady gorzkiej (70%
kakao)20 g
smietany kremowkiMielone
migdaly uprazyc na rumiano na suchej patelni, przelozyc na talerz, tak samo postoapic z
migdalami siekanymi.
Mleko zagotowac wraz z esencja waniliowa, dodawac mieszajac malenkie kawalki marcepanu, az marcepan sie rozpusci. Zagotowac, dodac polente, gotowac meiszajac, az masa stanie sie dosc gesta. Dodac uprazone mielone
migdaly oraz
likier migdalowy i dokladnie wymieszac. Odstawic do wystudzenia. Masa powinna byc jeszcze nieco ciepla, nastepnie lepic
male kulki z masy i ostudzic.
Czekolade rozpuscic wraz ze
smietana w kapieli
wodnej i nieco wystudzic. Kulki z masy marcepanowej zanurzac w
czekoladzie, wyjmowac dobrze odsaczone na pergamin, posypac siekánymi
migdalami i pozostawic do wysuszenia
czekolady.


Przechowywac w balszanych puszkach w lodowce do ok. 3 tygodni. Choc i tak pewnie nie dotrzymaja tego terminu ;)Przepis z ksiazki "Konfekt. Dr.Oetker" wyd.Dr.Oetker 2010 r.