ßßß
Na k. 30 stuk o wieklosci orzecha wloskiego:100 g surowej masy marcepanowej250 ml mlekakilka kropel esencji waniliowej50 g mielonych migadlow4-5 lyzek likieru migdalowego amaretto100 g polenty blyskawicznej25 g posiekanych migdalow150 g czekolady gorzkiej (70% kakao)20 g smietany kremowkiMielone migdaly uprazyc na rumiano na suchej patelni, przelozyc na talerz, tak samo postoapic z migdalami siekanymi. Mleko zagotowac wraz z esencja waniliowa, dodawac mieszajac malenkie kawalki marcepanu, az marcepan sie rozpusci. Zagotowac, dodac polente, gotowac meiszajac, az masa stanie sie dosc gesta. Dodac uprazone mielone migdaly oraz likier migdalowy i dokladnie wymieszac. Odstawic do wystudzenia. Masa powinna byc jeszcze nieco ciepla, nastepnie lepic male kulki z masy i ostudzic.
Czekolade rozpuscic wraz ze smietana w kapieli wodnej i nieco wystudzic. Kulki z masy marcepanowej zanurzac w czekoladzie, wyjmowac dobrze odsaczone na pergamin, posypac siekánymi migdalami i pozostawic do wysuszenia czekolady.
Przechowywac w balszanych puszkach w lodowce do ok. 3 tygodni. Choc i tak pewnie nie dotrzymaja tego terminu ;)Przepis z ksiazki "Konfekt. Dr.Oetker" wyd.Dr.Oetker 2010 r.