ßßß Cookit - przepis na Marcepanowe pralinki z polenta

Marcepanowe pralinki z polenta

nazwa

Wykonanie

Pralinkowo-czekoladkowa akcja w rozkwicie :) tym razem polecam wam megapyszne kuleczki marcepanowe z dodatkiem kaszki kukurydzainej polenty :)
Na k. 30 stuk o wieklosci orzecha wloskiego:
100 g surowej masy marcepanowej
250 ml mleka
kilka kropel esencji waniliowej
50 g mielonych migadlow
4-5 lyzek likieru migdalowego amaretto
100 g polenty blyskawicznej
25 g posiekanych migdalow
150 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
20 g smietany kremowki
Mielone migdaly uprazyc na rumiano na suchej patelni, przelozyc na talerz, tak samo postoapic z migdalami siekanymi. Mleko zagotowac wraz z esencja waniliowa, dodawac mieszajac malenkie kawalki marcepanu, az marcepan sie rozpusci. Zagotowac, dodac polente, gotowac meiszajac, az masa stanie sie dosc gesta. Dodac uprazone mielone migdaly oraz likier migdalowy i dokladnie wymieszac. Odstawic do wystudzenia. Masa powinna byc jeszcze nieco ciepla, nastepnie lepic male kulki z masy i ostudzic.
Czekolade rozpuscic wraz ze smietana w kapieli wodnej i nieco wystudzic. Kulki z masy marcepanowej zanurzac w czekoladzie, wyjmowac dobrze odsaczone na pergamin, posypac siekánymi migdalami i pozostawic do wysuszenia czekolady.
Przechowywac w balszanych puszkach w lodowce do ok. 3 tygodni. Choc i tak pewnie nie dotrzymaja tego terminu ;)
Przepis z ksiazki "Konfekt. Dr.Oetker" wyd.Dr.Oetker 2010 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/02/Marcepanowe-pralinki-z-polenta.html