ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa panna cotta

Czekoladowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Chciałam zrobić coś słodkiego, ale niewielkiego, taki deser bardziej niż jakieś ciacho.
Kiedyś zrobiłam pannę cottę i wspominam ją smacznie, więc pomyślałam, że może pora na powtórkę w innej wersji, najlepiej czekoladowej:)
Znalazłam stosowny przepis, lekko go zmodyfikowałam i przystąpiłam do pracy.
Składniki na 4 porcje - spore filiżanki:
* 250 g śmietanki 30%
* 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego
* 50 g mleka zwykłego 1.5%
* 2.5 łyżeczki żelatyny
* 100 g gorzkiej czekolady
* 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich
* 40 g fruktozy
* 2 łyżki amaretto
Żelatynę zalałam zimną wodą i odstawiłam do napęcznienia. Śmietankę i mleko wlałam do rondelka i postawiłam na małym ogniu pilnując żeby się nie zagotowało, ale jakoś słabo;) Zagotowanie chyba nie zaszkodziło, więc dodałam fruktozę i połamaną tabliczkę czekolady i mieszałam wszystko aż do rozpuszczenia.
Po zdjęciu z gazu dodałam orzechy - trochę zostawiłam do posypania wierzchu - i żelatynę, którą wcześniej podgrzałam do rozpuszczenia oraz likier amaretto. Znów dobrze całość wymieszałam.
Rozlałam do filiżanek uprzednio wysmarowanych masłem i po przestygnięciu wstawiłam do lodówki. Wg przepisu miały stać całą noc, ale u mnie już po 2 godzinach nabrały formy gotowej do spożycia.
Wyciąganie panny cotty z filiżanek wymaga trochę precyzji w podważaniu nożem boków i trzepaniu filiżanką (dlatego najlepsze są foremki silikonowe, z których taki deser po prostu wyskakuje).
Na koniec jedną wersję posypałam resztą orzechów i płatkami czekoladowymi, a drugą orzechami i advocatem i uraczyłam rodzinę:)
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/04/czekoladowa-panna-cotta.html