Wykonanie
Crumble-
owoce pod kruszonka. Naprawde pyszne. Uzylam swiezych
zurawin amerykanskiej odmiany tzw. cranberries. Powinniscie sprobowac, bo
zurawina jest bardzo zdrowa- poprawia odpornosc i funkcjonowanie ukladu moczowego.Dla 4 oosb:500 g
zurawiny swiezej lub mrozonej1
pomarancza125 g
cukru150 g
makiszczypta
soli50 g
brazowego cukru100 g
masla prosto z lodowkiSwieze
zurawiny umyc i przebrac.
Pomarancze sparzyc i otrzec skorke, sok wycisnac.
Zurawine zalac
sokiem pomaranczowym i wlozyc do rondelka, Dodac 125 g
cukru, wymieszac, zagotowac i gotowac, az odparuje nadmiar plynu ok. 5 minut. Mase zurawinowa przelozyc do duzego naczyniu zaroodpornego lub czterech mniejszych.
Make wymieszac z
sola, zrobic zaglebienie, wsypac
brazowy cukier i dododac
maslo. Posiekac nozem na drobne kawalki, nastepnie szybko zagniesc ciasto. Kruszonke posypac na mase zurawinowa. Piec w temperaturze 180°C az kruszonka nabierze zlocistej barwy. Mozna podawac z sosem
waniliowym.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Liosa. Kochen & Backen" nr 1/2013