Wykonanie
To chyba juz ostatnie pieczenie w tym adwencie. Napieklam sie, a napieklam w tym roku;) Maz "meczy" o jeszcze jedna partie Zimtsterne, no to zobaczymy ;) Wczoraj zas pieczenie z dwoma urwisami najprostszych kruchych
ciastek. Pieczenie to jeszcze pestka, ale
potem ozdabianie, hoho- zaraz zobaczycie, jak moj
stol w jadalni wygladal. Ale najpierw pokaze wam sliczne kolorowe
ciasteczka zamkniete grzecznie w puszce i czekajace do piatku na swoj wielki wystep w przedszkolu (choc i tak wielka ilosc ingrediencji zostala skonsumowana podczas pieczenia- surowe ciasto, upieczone
ciastka,
cukier,
lukier, posypka- dzieci jadly wszystko! :) ). Zdolne mam dziecko prawda?

A tak wygladalo "
pole bitwy" podczas "wielkiego pieczenia":


Nie pytajcie ile czasu zajelo sprzatanie po pieczeniu... ;)Acha, a oto przepis na najprostsze
ciasteczka kruche- idealne do pieczenia z dziecmi:Na ok. 120 sztuk:500 g
maki200 g
cukru pudru2 opakowania
cukru waniliowego2
jajka300 g zimnego
maslaWymieszac
make,
cukier puder i
cukier waniliowy. Dodac
jajka i pokrojone na kawalki zimne
maslo. Wszystkie skladniki wymieszac i posiekac nozem na stolnicy, nastepnie szybko zagniesc ciasto, uformowac w kule i odstawic do lodowki na co najmniej godzine.Ciasto rozwalkowac na placek o grubosci ok. 3 mm. Wykrawac foremkami
ciasteczka i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 16/°C) ok. 10 minut. Ozdobic dowolnie kolorowym lukrem oraz innymi ozdobami.Przepis z "Bild der Frau. Gut backen und kochen" Nr 6/2007