ßßß
Oto oryginalny przepis podany przez gospodynie aktualnej edycji WP :Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm:40 g świeżych drożdży900 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)900 g mąki pszennej (ja użyłam mąki pszennej typ 650)1 szklanka dowolnych otrąb lub 3/4 szklanki mąki razowej (ja używam mąki graham typ 1850)1 szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)2 łyżki soli2 łyżki cukruDrożdze dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.Przepis nieco pozmienialam, poniewaz moja keksowka ma dlugosc 25 cm, a innej nie mam. Zrobilam tez tylko jeden chlebek, a nie dwa. Liczylam w pospiechu mniejsza ilosc skladnikow, wiec byc moze dlaczego chlebek wyrosl dosc nierowno- jest wyzszy po jednej stronie, jak sie dokladnie przyjzycie. Ziaren uzylam sezamu i dyni, a na wierzchu posypalam jeszcze dodatkowo dynie. W kazdym badz razie chlebek jest pyszny i pewnie nie raz go jeszcze zrobie, nie tylko przy okazji zamknietej piekarni ;)