ßßß Cookit - przepis na Biszkopt niezawodny

Biszkopt niezawodny

nazwa

Wykonanie

5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki/ w tym 1 łyżka ziemniaczanej/
1 łyżeczka cukru waniliowego
Metoda tradycyjna, ale niezawodna.
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem w misce postawionej na rondelku z gotującą się wodą- czyli ubijać na parze. Nie przegrzewać zbyt mocno masy jajecznej.
Kiedy już zgęstnieje i podwoi swoją objętość zdjąć z rondelka i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodawać stopniowo mąkę zmieszaną .
Mieszać delikatnie z dołu do góry.
Ciasto wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok.30 min. /u mnie 170st.C/
Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15min .
Biszkopt można piec w okrągłej tortownicy lub prostokątnej foremce.
Wielkość foremek zależy od tego, jaki wysoki ma być nasz biszkopt.
Można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / ....choć niewiele to zmieni/
Polecam także sprawdzony i ciekawy przepis na udany biszkopt: zobacz
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/01/biszkopt-doskonay.html