ßßß
Metoda tradycyjna, ale niezawodna.Wykonanie:Całe jajka ubić z cukrem w misce postawionej na rondelku z gotującą się wodą- czyli ubijać na parze. Nie przegrzewać zbyt mocno masy jajecznej.Kiedy już zgęstnieje i podwoi swoją objętość zdjąć z rondelka i przestudzić.Do przestudzonej masy dodawać stopniowo mąkę zmieszaną .Mieszać delikatnie z dołu do góry.Ciasto wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok.30 min. /u mnie 170st.C/Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15min .
Biszkopt można piec w okrągłej tortownicy lub prostokątnej foremce.Wielkość foremek zależy od tego, jaki wysoki ma być nasz biszkopt.Można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / ....choć niewiele to zmieni/
Polecam także sprawdzony i ciekawy przepis na udany biszkopt: zobacz