Wykonanie

Na pewno podczas gotowania czy pieczenia ciast zostały Wam tylko
białka. Żeby ich nie marnować można wykorzystać do zrobienia
bezy o finezyjnych kształtach. Wbrew opiniom niektórych
beza nie jest trudna do wykonania. Najważniejsze to ubić dobrze
białka. Trzeba być ostrożnym by podczas rozbijania
jajek do
białka nie dostała się nawet odrobina
żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście nie lubię
bezy kupionej w
cukierni dlatego wykonuję ją sama...ta domowej roboty jest cudownie ciągnąca się w środku. Po prostu pycha.Składniki:2
białka125 g
cukruopakowanie
cukru waniliowegoSposób przyrządzenia:W misce umieszczamy
białka, dodajemy odrobinę
soli i miksujemy, stopniowo dodając
cukry, aż piana będzie sztywna. (po odwróceniu miski do góry dnem,
białka nie mogą z niej wypaść ;) )Na blachę, wyłożoną papierem, układamy łyżką
bezy w odstępach 2-centymetrowych. Pieczemy je 45 minut w 140 stopniach, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy
bezy w środku na następne 45 minut, by całkowicie wyschły.