Wykonanie

W zasadzie to ciasto było praktycznie darmowe ... ;]Z tego względu że mam zwyczaj mrożenia ... mrożenia produktów które mi pozostały ... wiem wiem pani
Magda G. nie byłaby zachwycona ;pCiasto kruche miałam zamrożone z ostatniego jabłecznika ...
jagody również zamrożone i
białka jajek - część z pączków a część z tego samego jabłecznika co ciasto kruche ... więc dodałam tylko
cukier ,
cukier waniliowy oraz
mąkę ziemniaczaną ...otóż ...
BEZA:1 szklanka
białek1 1/2 szklanki
cukru3 łyżki
cukru waniliowegoCiasto kruche wałkujemy na grubość 5 mm ..wykładamy do formy wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą , dziurkujemy widelcem , zapiekamy 35 minut w temp. 170 stopni .Wyciagamy z piekarnika i studzimy.
Jagody cukrzymy oraz dodajemy
mąkę ziemniaczaną mieszamy .Wykładamy na wystygnięte ciasto.Ubijamy
bezę na parze z
cukrem zwykłym oraz
waniliowym aż będzie sztywna . Wylewamy
bezę na
jagody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku170 stopni około 50-60 minut ..aż
beza zacznie pękać oraz
zrobi sie lekko brazowa.Nakładamy łyżką na talerze jeszcze ciepłą jak ktoś lubi :)Smacznego :)