ßßß
W zasadzie to ciasto było praktycznie darmowe ... ;]Z tego względu że mam zwyczaj mrożenia ... mrożenia produktów które mi pozostały ... wiem wiem pani Magda G. nie byłaby zachwycona ;pCiasto kruche miałam zamrożone z ostatniego jabłecznika ... jagody również zamrożone i białka jajek - część z pączków a część z tego samego jabłecznika co ciasto kruche ... więc dodałam tylko cukier , cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną ...otóż ...BEZA:1 szklanka białek1 1/2 szklanki cukru3 łyżki cukru waniliowegoCiasto kruche wałkujemy na grubość 5 mm ..wykładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą , dziurkujemy widelcem , zapiekamy 35 minut w temp. 170 stopni .Wyciagamy z piekarnika i studzimy.Jagody cukrzymy oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy .Wykładamy na wystygnięte ciasto.Ubijamy bezę na parze z cukrem zwykłym oraz waniliowym aż będzie sztywna . Wylewamy bezę na jagody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku170 stopni około 50-60 minut ..aż beza zacznie pękać oraz zrobi sie lekko brazowa.Nakładamy łyżką na talerze jeszcze ciepłą jak ktoś lubi :)Smacznego :)