Wykonanie
Niedzielny chlebek . Zdrowa baza na różne jesienne smarowidła - chociażby
masło orzechowe czy kwaskowate lemon
curd . Chrupiąca skórka, zbitość i niejednolita faktura. Zapach bezpieczeństwa i domowego wypieku zwala z nóg.. na miękką kanapę. A na kolana zaraz włazi mruczący towarzysz. ;)

Składniki (na 1 bochenek):2 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej (250g)1,5 szklanki
płatków owsianych4 łyżki
otrębów owsianych4 łyżki lnu mielonego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1,5 szklanki
wody7 g
drożdży instantPłatki owsiane zmiel na puch. Wymieszaj w misce
mąkę, zmielone
płatki owsiane,
otręby, len,
sól,
cukier i
drożdże. Dolej
wody ( razie potrzeby trochę więcej) całość wymieszaj na jednolite ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie piecz przez godzinie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wartość Kaloryczna 1730 kcal ( cały bohenek )
Białko 74,5 gWęglowodany 282 gTłuszcz 23 , 8 g