Wykonanie
W święta obchodzę urodziny, z tej okazji zawsze zapraszam do siebie grupkę znajomych. W tym roku zostałam obdarowana masą wspaniałych prezentów jak wymarzony robot kuchenny, roczną prenumeratę gazety Jamiego Oliviera i rewelacyjny garnek żeliwny. I właśnie na garnku chcę się dziś skupić. Ciężki jest jak diabli, jedną ręką nie przesunę, nie wspominając o podnoszeniu. Nie ma żadnych części plastikowych, drewnianych etc i jest rewelacyjny. Ciepło trzyma przez dobrą godzinę. Dostałam go od koleżanki Anety za co bardzo dziękuję. Następnego dnia szukałam już przepisu jak
mogę go wykorzystać i znalazłam właśnie ten. W oryginale pochodzi ze strony Przepisy kulinarne ze zdjęciami . Zmieniłam rodzaj
mąki. Z podanych składników wyszedł dość mały
chleb, następnym razem podwoję je , tak aby wypełniły cały garnek. Ciasta nie trzeba wyrabiać , samo przygotowanie jest bajecznie proste, czas oczekiwania dość długi, ale warty każdej minuty czekania.A teraz ciut o samym
chlebie. Skórka była mocno chrupiąca – nie mylić z twardą:) miąższ idealnie wilgotny. Ukroiłam sporą pajdę jeszcze ciepłego, posmarowałam dobrym
masłem- rewelacja, nie potrzeba żadnych innych dodatków. Polecam.
SKŁADNIKI:400 g
mąki pełnoziarnistej chlebowej300 g
wody1 łyżeczka
drożdży instant1 i 1/2 łyżeczki
solimąką lub
otręby do podsypywaniaPRZYGOTOWANIE:W większej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki. Mieszać ok pół minuty, tak aby składniki połączyły się. Przykryć folią spożywczą i zostawić na min 12 h. U mnie stał 16h. Następnego dnia, na durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczkę, dobrze wysypaną
mąką. Przełożyć ciasto i pozostawić na 2 godzinki. W tym czasie wstawić garnek do piekarnika, podgrzewać go min 30 minut w temp 220 stopni. Do nagrzanego garnka przełożyć przygotowane ciasto. Dobrze obsypać
mąką, przykryć pokrywką, Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z garnka studzić na kratce.Smacznego:)