ßßß Cookit - przepis na Placek z Jabłkami i Pianką

Placek z Jabłkami i Pianką

nazwa

Wykonanie

#jedzjabłka
Pyszny spód, masa jabłkowa sprawdzona i aromatyczna , trochę cynamonu i pianka spowijająca słodkością.
Oto zaklęcie na pyszne sobotnie popołudnie.
Składniki (na 16 kawałków / forma 24x24 cm):
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
aromat waniliowy
Masło utrzyj mikserem z cukrem na gładko. Dodaj jajka i ciągłe ucieraj. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą, a na samym końcu dodaj aromat waniliowy. Przełóż i piecz w formie (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
1 kg jabłek
sok z połówki cytryny
1 łyżka cukru
Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na małe kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i łyżkę cukru. Duś około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec zdejmij pokrywkę i mieszaj masę do czasu uzyskania zwartej konsystencji. Ostudź masę. Przełóż na podpieczony spód.
4 białka
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka budyniu śmietankowego
2 łyżeczki cynamonu
Białka ubij na sztywno, dodaj do nich cukier i budyń pod koniec. Ubitą pianę wyłóż na jabłka, posyp cynamonem i piecz placek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Wartość Kaloryczna 190 kcal (1 kawałek)
Białko 3,5 g
Węglowodany 29 , 5 g
Tłuszcz 6 , 1 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/08/placek-z-jabkami-i-pianka.html