Wykonanie
#jedzjabłkaPyszny spód, masa
jabłkowa sprawdzona i aromatyczna , trochę
cynamonu i pianka spowijająca słodkością.Oto zaklęcie na pyszne sobotnie popołudnie.

Składniki (na 16 kawałków / forma 24x24 cm):1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
cukru2
jajka100 g
masła1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejaromat waniliowyMasło utrzyj mikserem z
cukrem na gładko. Dodaj
jajka i ciągłe ucieraj. Następnie dodaj przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą, a na samym końcu dodaj
aromat waniliowy. Przełóż i piecz w formie (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstaw do wystudzenia.1 kg
jabłeksok z połówki
cytryny1 łyżka
cukruJabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na małe kawałki. Przełóż do garnka, dodaj
sok z cytryny i łyżkę
cukru. Duś około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec zdejmij pokrywkę i mieszaj masę do czasu uzyskania zwartej konsystencji. Ostudź masę. Przełóż na podpieczony spód.4
białka6 łyżek
cukru pudru1 łyżka budyniu
śmietankowego2 łyżeczki
cynamonuBiałka ubij na sztywno, dodaj do nich
cukier i
budyń pod koniec. Ubitą pianę wyłóż na
jabłka, posyp
cynamonem i piecz placek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Wartość Kaloryczna 190 kcal (1 kawałek)
Białko 3,5 gWęglowodany 29 , 5 gTłuszcz 6 , 1 g